Gå til sidens hovedinnhold

Tegnell spår reiserestriksjoner i flere år - dette sier norske myndigheter

- Innreisekarantenereglene skal ikke vare lenger enn de må, sier Justisdepartementet.

I slutten av måneden oppheves de fleste koronarestriksjonene i Sverige, men landets statsepidemiolog Anders Tegnell mener svenskene må regne med innreiserestriksjoner i flere år framover.

Se informasjon om utenlandsreiser og koronavirus på regjeringen.no

- Kan bli værende i flere år

- Jeg tror vi kommer til å se vaksinasjonsbevis ved reiser lenge. Det kravet kan meget vel bli værende i flere år, uttalte Tegnell til Dagens Nyheter i uka som gikk.

- Vurderes ut fra smittesituasjonen

I Justis- og beredskapsdepartementet svarer senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange slik på om dette kan bli situasjonen også i Norge:

- Vurderingen av innreisekarantenereglene gjøres kontinuerlig, men de skal ikke vare lengre enn de må. På det tidspunktet det ikke lenger er nødvendig og forholdsmessig å opprettholde innreisekarantene for reisende til Norge, vil dette bli opphevet. Frem til det tidspunkt vil det fortsatt være slik at innreisekarantene vurderes ut fra smittesituasjonen i det landet man ankommer fra, sier Skjøld-Lorange til Nettavisen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad pekte i et intervju med Nettavisen sist fredag på at vaksinasjonsgraden nå øker i flere og flere land og at reisevirksomheten igjen er økende:

- Ordningen med koronasertifikat gjør at man kan reise mellom land nå hvis man er vaksinert, og er man fullvaksinert så kan man reise uten karantene, stort sett til de aller fleste steder. Det er ikke grunn til å tro at det kommer til å bli veldig annerledes, men det kan jo være at det landet man reiser til er i en veldig spesiell situasjon eller uavklart situasjon og at det er lokale råd og regler som gjelder. Derfor er det lurt å sette seg inn i dette før man reiser, sier Nakstad.