Teknologi drar USA ned

Foto: (Scanpix)

Skuffelsersender aksjene ned.

Det lå lenge an til at børsene i USA ville få en positiv start på dagen, men i kjølvannet av flere svake makrorapporter bærer det ned i New York.

Dow Jones-indeksen faller 0,63 prosent til 10.172 poeng. Den brede S&P 500-indeksen sendes ned 0,48 prosent til 1.092,19 poeng. På Nasdaq faller Composite-indeksen 1,15 prosent til 2.195,89 poeng

Ordreinngangen av varige goder økte med 0,3 prosent i desember. Det er en oppgang som var langt svakere enn hva markedet hadde ventet på forhånd. Økonomene lå inne med estimater som tilsa at ordreinngangen ville stige med 2 prosent.

Les mer: Skuffende få nye ordre i USA

Antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt med 8.000 til 470.000 i forrige uke. Det viser den ukentlige oppdateringen fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Fallet var likevel svakere enn hva markedet hadde regnet med. Konsensus blant økonomene tilsa et fall til 451.000.

I tillegg var det en oppgang snittet de fire siste ukene.

Les mer: Dårlige arbeidstall fra USA

I tillegg er det kommet en rekke selskapsrapporter som får en blandet mottagelse.

Ford er blant selskapene som har lagt frem sine tall torsdag. Den amerikanske bilprodusenten kan for første gang på fire å vise til et overskudd. Det justerte driftsresultatet ble et overskudd på 0,43 dollar per aksje, mens det var ventet et resultat på 0,26dollar per aksje.

Motorola stuper 12 prosent. Den amerikanske mobilprodusenten presenterte sitt resultat for fjerde kvartal og har ikke klart å glede markedet med utsiktene. Tvert imot har reaksjonene ikke ventet på seg. I fjerde kvartal fikk Motorola et overskudd på 142 millioner dollar, og snudde dermed fra et underskudd på 3,7 milliarder dollar i samme kvartal året før. Verre er det at de venter å få et resultat som viser et tap på mellom 1 til 3 cent per aksje i første kvartal. Her ventet analytikere at selskapet skulle vise et overskudd på 4 cent per aksje.

Produsenten av brikker til mobiltelefoner Qualcomm har lagt frem skuffende utsikter der de kutter i salgsanslagene. Dette sørger for negative reaksjoner i aksjemarkedet. Aksjen faller nærmere 13 prosent.

Aksjekursen i Apple blir også sendt ned. Onsdag lanserte konsernsjef og gründer Steve Jobs de nye produktene. Størst interesse var det knyttet til det nye lesebrettet. Ikke overraskende fikk brettet navnet iPad, men markedet sender aksjen ned vel 3 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.