Teknologi som redder liv

BMW FÅR TOPPKARAKTER i sikkerhet. Dette skyldes mangeårig forskning og utvikling av avanserte sikkerhetsløsninger.

BMW FÅR TOPPKARAKTER i sikkerhet. Dette skyldes mangeårig forskning og utvikling av avanserte sikkerhetsløsninger. Foto: BMW

BMW er best i klassen når det gjelder sikkerhet. Her ser vi hvorfor.

08.10.10 10:43

Nye BMW 5-serie fikk toppscore med hele fem stjerner i Euro NCAPs krasjtest. BMW 5-serie den beste innenfor sitt segment, med bemerkelsesverdig gode resultater når det gjelder sikkerhet i bilen for voksne og barn, beskyttelse av fotgjengere og standard sikkerhetsutstyr. Men hva er det egentlig BMW har som gjør at 5-serien utpeker seg så positivt?

Hold øynene på veien

Når du kjører i 100 km i timen tar det deg ett sekund, eller 28 meter med asfalt, å se på speedometeret. Head-Up Displayet viser hastigheten rett på frontruten i bilførerens synsfelt. Ved å vise farten og eventuelle varselsmeldinger slik at sjåføren slipper å flytte blikket, gjør BMW det mulig å holde øynene på veien så og si hele tiden. Uerstattelig på Autobahn i Tyskland, praktisk og behagelig ved norske fartsgrenser.

Se videopresentasjon av BMWs sikkerhetsteknologi

HTML EMBED

Kjør intelligent

I Head-Up Displayet vil du blant annet få advarsler fra Lane Change Warning og Lane Departure Warning. Lane Change Warning overvåker området bak bilen. Den advarer deg hvis du prøver å skifte felt mens en bil ligger i, eller er på vei inn i, dødsonen din. Hvis du skrur på blinklyset vibrerer rattet og du får advarsler på frontruten.

Lane Departure Warning holder øye med veimerkingen i hastigheter over 70 km/t. Hvis du er på vei til å skifte kjørefelt eller kjøre av veien uten å ha gitt signal først, vil bilen gjøre sitt beste for å advare deg.

Beskytter de myke trafikantene

I reneste Night Rider-stil er BMW utstyrt med infrarøde kameraer. Kameraene ser mennesker, dyr og syklister som oppholder seg opptil 300 meter foran bilen. Ved hjelp av Head-Up Displayet blir bilføreren advart om farer som befinner seg utenfor frontlyktenes rekkevidde. Bilen beregner sin egen og den myke trafikantens bevegelser, og viser en advarsel hvis det er fare for kollisjon.

KRASJTEST: På BMWs laboratorium har de et relativt høyt forbruk av splitter nye biler. Alt for din sikkerhet. Foto: BMW

Tar cruise control til et nytt nivå

De fleste har blitt vant med komforten ved å bruke cruice control. BMW 5-serie tar nå komforten til et nytt nivå med Stop & Go-funksjonen. Du slipper irritasjon når du tar igjen en bil som kjører saktere enn deg. 5-serien vil automatisk senke farten for å holde avstand. Hvis bilen foran stopper, gjør din det også. Det mest oppsiktsvekkende er kanskje at bilen din begynner å kjøre igjen av seg selv hvis bilen foran gjør det. I hvertfall hvis du ikke har stått stille i mer enn 3 minutter. Kø-kjøring vil aldri bli det samme igjen ...

Storebror passer på

BMW 5-serie Sedan er utstyrt med opptil fem kameraer som gir deg informasjon i kontrolldisplayet. To kameraer i støtfangeren foran gjør det enkelt å manøvrere ut av trange parkeringshus. Ryggekameraet gir deg hjelp til å sjekke om parkeringsluken er stor nok, slik at du slipper å prøve og feile. Bildene fra disse tre kameraene kombineres med bilder fra kameraer i sidespeilene. Sammen gir de deg et unikt bilde av bilen og omgivelsene sett i fugleperspektiv. Det har aldri vært så enkelt å manøvrere bilen elegant på plass.

FÅR JULING: Denne karen har BMW-logoen på armen, men får en del juling likevel. Foto: BMW

Trygge rammer

Hvis uhellet til tross for alle sikkerhetssystemene skulle være ute, sitter du trygt i BMW 5-serie. Store deformasjonssoner absorberer kollisjonsenergien, mens stålbjelker danner et beskyttelsesrom for passasjerene. Airbagene sørger for at passasjerene både i for- og baksetet skal ha best mulig sjanse til å unngå alvorlige skader. Nakkestøttene foran er spesielt utviklet for å motvirke nakkeskader ved påkjørsler bakfra. Bilen er også konstruert slik at den skal volde minst mulig skade hvis man er så uheldig at man kjører på en fotgjenger.

Uansett hvor mange sikkerhetsfunksjoner en bil har, så vil ansvaret alltid ligge hos sjåføren. Men med 5-serien tar BMW et langt skritt i riktig retning når det gjelder å sørge for å holde både bilfører, passasjerer og omgivelsene så trygge som mulig. Man kan jo bare fundere på hva fremtiden vil bringe...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag