RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tele-Tormod snakker ut

Sist oppdatert:
Tormod Hermansen var en markant leder i Telenor og har mye av æren for suksessen til telegiganten. Les iMarkedet.nos eksklusive intervju om Telenor, bredbåndshypen og Russland, blant mye annet
Tormod Hermansen takket for seg som konsernsjef for Telenor den 21. juni 2002 og har siden bekledd en rekke styreverv, sist som styremedlem i Bredbåndsalliansen som består av en rekke kraftselskap hvis satser stor på bredbånd.

iMarkedet.no treffer Hermansen på kontorene til Hermansen Consulting i Oslo Sentrum rett etter han kom hjem fra sommerferie. Hermansen forteller til iMarkedet.no at da han sluttet i Telenor hadde han ilagt seg selv noen års karantene fra det norske telemarkedet, men nå er han på plass for fullt.

- Etter Telenor bestemte jeg meg for å gjøre noe som var lærerikt og nyttig for samfunnet. Så jeg har flere styreverv i SMB-bedrifter i oppstartsfasen. Det var nytt for meg, sier Hermansen til iMarkedet.no.

Gjennom Bredbåndsalliansen forsøker Hermansen nå å få staten til å selge dem BaneTele. Får de til det skal de bygge opp en sterk utfordrer til det område hans gamle arbeidsgiver ser på som indrefileten i det norske telemarkedet; bredbånd. Et indikativt bud blir lagt inn i begynnelsen av september, kan Hermansen avsløre til iMarkedet.no.

Bredbåndshype

Hermansen mener at kraftselskapene, som er initiativtagerne til Bredbåndsalliansen, har betydelige fortrinn som en aktør i bredbåndsmarkedet. Men disse fortrinnene ligger ikke innenfor å samle tjenester som salg av strøm, teletjenester og for eksempel sikkerhet i en pakke.

- Jeg tror ikke det norske markedet er bundlingorientert. Det Bredbåndsalliansen er god på er nettdrift, samt en betydelig kundeportefølje og god kompetanse. Men vi ser klart at dette er et marked som over tid vil gi betydelig trangere marginer enn i dag, sier Hermansen til iMarkedet.no.

For noen lysende fremtid med enorme inntekter fra bredbånd i Norden tror ikke Hermansen på. Han mener blant annet at Telenors ekspansjon inn i det svenske bredbåndsmarkedet var nettopp ekspansivt:

- Telenor tok virkelig hardt i når de kjøpte svenske Bredbåndsbolaget, sier Hermansen om Telenors kjøp på seks milliarder svenske kroner tidligere i år, men han legger til at han forventer at Telenor har et strategisk rasjonale bak handelen som forsvarer prisen.

- Det vi vil se er at de nordiske telemarkedene innen både mobil og bredbånd vil vokse tettere sammen. Jeg er overbevist om at TeliaSonera nå regner på de norske bredbåndsselskapene. Kjøpet av Vollvikgruppen (Chess. Red. anm.) er en sterk indikasjon på dette, sier Hermansen som mener at det kan være lurt av de to selskapene å selge.

Hermansen viser til at prisingen i telesektoren stort sett har vært forventningsdrevet, og forventningene har kommet som en følge av skift i teknologi.

- Forventningene oppstår ved teknologiskift, og det gjør at verdiene nå er høye. Forventningene vil nok bli mer edruelige litt frem i tid, og det vil nok gjenspeile seg i verdiene, sier Hermansen til iMarkedet.no og er overbevist om at både NextGenTel og Catch Communication sitter med en ambivalent holdning til å bli verdsatt så høyt som de er.

- Jeg tror at det er det riktige tidspunktet å selge på, sier Hermansen.

Telenor i retroperspektiv

Hermansen oppsumerer finansmarkedets prising av telebransjen som nettopp drevet av forventninger. Derfor var også Telenor, med Hermansen i spissen, veldig avventende til 3G-satsningen som raste over Europa i slutten av år 2000 og inngangen til 2001.

- I ettertid var det tydelig at vi tok den riktige avgjørelsen om ikke å gå hardt inn på 3G. Vi mente det var stekt overvurdert, dessuten var vi tungt inne på det såkalte 2,5 G (utvidelse av det eksisterende GSM-nettet red. anm). Det har vist seg at den 'gut feelingen' har vært riktig, sier Hermansen som kunne notere seg at flere av de andre teleselskapene har brent fingrene alvorlig med astronomiske gjeldsbyrder som resultat på en vill satsning på 3G.

Teleselskapenes problemer, mener Hermansen, kom også av at de hadde for mye penger . Så i stedet for å kaste seg med fynd og klem inn på en offensiv satsning, så satset Telenor heller omvendt: de så på markeder som i Asia, Russland og Øst-Europa. Ei heller stresset de med å komme seg på børs.

- Vi var heldige i den forstand at vi tok oss god tid, og nedjusterte forventningene og aksjekursen, sier Hermansen som også gir mye honør til Goldman Sachs & Co. som hjalp til med tilretteleggingen.

- I ettertid var dette klart sunt, sier Hermansen med klar adresse til Telia. Det svenske selskapet, som nærmest mobbet Hermansen for sin bart og Dressmann-dresser, rushet i stedet til børsen og solgte seg til svenske småsparere på topp. Det ble det politiske problemer av.

Dessuten kunne Hermansen føle seg langt bedre enn Telia.

- Jeg følte at vi var langt bedre posisjonert enn Telia. Vi var mer fremtidsrettet, og svenskene mente vi var for aggressive. Men de fikk en treg start med en rask børsnotering, dessuten fikk de nok en veldig tøff jobb med fusjonen med Sonera, sier Hermansen.

Kjøpte Sonera på topp

Før Telenor gikk på børs klarte selskapet å få med seg milliarder av kroner på å selge sin tyske og irske virksomhet til British Telecom. Kjøp som ble fantastiske for Telenor, men sviende for den britiske telekjempen.

- Vi gjorde en del transaksjoner med eventyrlige gevinster, sier Hermansen som allikevel ikke kommer over kjøpet av det danske mobilselskapet Sonofon.

Det viste seg å være en særdeles problematisk investering. Hermansen har i ettertid vært med å skrive ned Sonofon-investeringen én gang, mens Baksaas måtte skrive ned investeringen igjen i fjor høst.

- Det var særdeles dårlig timing. Men vi fikk også en tung start da vi ikke forutså mobilselskapet Orange sin enorme satsning i Danmark. Jeg har vanskelig for å se rasjonale for Orange sin ville satsning, og det førte også til at Telia og TDC fikk alvorlige problemer, sier Hermansen som også her trekker frem Telia igjen.

- Mens Telenor har tatt flere nedskrivninger i Danmark, har ikke Telia gjort det samme. De har stor nedside her, mener Hermansen.

Inadvent Telenor

Hermansens avgang førte til at Jon Fredrik Baksaas ble innsatt som hans etterfølger i Telenor. Mens Hermansens rolle var klar: Han skulle klargjøre det gamle televerket til en ny tidsepoke som ekspansivt og fremoverlent teleselskap med en bred virksomhet i flere land, har Baksaas gjort heller lite av seg i den retning.

- Du må huske på at det er to vidt forskjellige utgangspunkt. Dessuten setter kapitalmarkedet andre føringer på styring av risiko enn det en statlig eier gjør, sier Hermansen som peker på at mye av den ekspansjonen som Telenor gjorde før de gikk på børs ville ha vært vanskelig å få kapitalmarkedets velsignelse til.

- Dessuten har det vært mye fokus på kostnadskutt. Det var mye større fokus på dette enn den nye satsingen. Dessuten må man huske på at det var betydelige midler som måtte allokeres til den eksisterende satsingen, fortsetter Hermansen til iMarkedet.no og peker på oppbygningen av mobilvirksomhetene i Øst-Europa og Russland.

Under hele intervjuet kommer Hermansen ikke med noen form for kritikk mot Baksaas, men ei heller noe særlig komplementer. En som får rundhåndet med komplementer er imidlertid Stig Eide Sivertsen, som leder Telenor Broadcast.

- Det han har fått til har vært fantastisk, sier Hermansen og forteller at han antar selskapet en eller annen gang kan skilles ut og børsnoteres med Telenor som største eier.

Hermansen trekker også frem Telenors satsning i Pakistan, en satsning som han mener er oppskriftsmessig utført.

Ser endringer i Russland

Det var Hermansen som fikk inn Alfa Group inn som partner da Telenor gikk inn i det russiske mobilmarkedet, og som på sett og vis har skylden for at Telenor ikke bare har enorme gevinster fra denne satsningen, men også for de problemene som krangelen med Alfa har medført.

De to hovedeierne i Vimpelcom, Telenor og Alfa Telecom, krangler om mobilselskapet Vimpelcoms videre satsning i Øst-Europa.

- Russland er den største utfordringen som må løses, sier Hermansen om Telenors 'Samarbeidsproblemer' med Vimpelcoms andre hovedeier Alfa Telecom. Selv mener Hermansen at Alfa Group har gått fra å bli en industriell partner, da han startet sammen med Mikael Freidman, til å bli en mer industriell spiller.

- Denne konflikten er særdeles viktig, og krever betydelig kløkt. Det er helt avgjørende for Telenor at de greier å opprettholde et godt klima, noe som også krever mye på det personlige plan, sier Hermansen og peker forsiktig på Baksaas sin rolle som konsernsjef.

- Baksaas og Friedman (eier av Alfa Gruppen.- red anm) er på en god 'speaking terms,' sier Hermansen som forteller at de to toppene etter det han vet har hatt flere møter sammen.

Hermansen gir også et godt råd til Telenor i konflikten:

- Jeg tror det er fordelaktig når man driver forretninger i Russland at man har en offensiv holdning. Vi får tro på at Telenor er innstilt på det, sier Hermansen som trekker frem at Telenor er godt posisjonert i kampen.

Han tror enden på visen er at Telenor må involvere seg mer i Russland og Øst-Europa, i en eller annen form. Dette har også Alfa Gruppen hintet forsiktig om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere