Telefoner kan hackes

Foto: (Scanpix)

Det blir stadig mer populært å ringe gratis over internett. Det få vet er at gratistelefonien gjør det mulig for hackere å plante virus på datamaskinen din.

10.05.04 12:12

Selskaper tar nå i bruk den nye teknolgien med telefoni over internett, såkalt IP-telefoni. Det kan ende i katastrofe dersom selskapene ikke vet å beskytte seg.

Det har vært mye snakk om telefoni over internett og IP-telefoni. Her hjemme har de fleste hørt om teknologien i forbindelse med det lille selskapet Telio, som tilbyr gratis telefoni over internett.

Den største målgruppen er derimot bedrifter, som kan spare mange tellerskritt ved å benytte seg av IP-telefoni. Men alt som går over internett er også utsatt for de plagene som rammer nettet, nemlig virus. I dag er ikke IP-telefoni populært nok til å få skrevet egne virus, det er de underliggende operativsystemene som er målet.

Når data og telefoni blir ett får det ikke bare konsekvenser for hvordan selskapene kommuniserer, men det betyr også at telefonene trues av sikkerhetshull. Det fikk forsikringsselskapet If merke i forrige uke, da Sasser-ormen slo ut ikke bare datasystemene men telefonene også.

Et selskap som velger å koble datasystemet og telefonsystemt sammen, eller som går hele veien og investerer i IP-telefoni, endrer systemet fra det som tidligere var en separat øy til en hvilken som helst tilkobling. Dermed kan telefonsystemet like lett utsettes for hackerangrep som dagens datasystemer.

Ekspertene er enige i at framtiden kommer til å bringe nye trusler.

- Hackere og virusmakere er ute etter å få så mye oppmerksomhet som mulig. IP-telefoner er uvanlige, noe som gjør dem uinteressante. Når de står på hvert eneste skrivebord blir saken en helt annen, sier Carla Arend, senioranalytiker i IDC til ComputerSweden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.