Gå til sidens hovedinnhold

Telefonsalg? Ta telefonen!

Den beste måten å stanse telefonsalg og spørreundersøkelser, er å ta telefonen.

61400116? 62000440? 61603528?

Er du blitt oppringt av disse telefonnumrene den siste tiden? Da er du blitt kontaktet av henholdsvis Teleconnect, DRS Direct Response Services AS og Norstat Norge.

Kanskje har du reservert deg for nettopp telefonsalg i Brønnøysundregistrene. 1 875.923 nordmenn har hittil reservert seg.

Ikke reservasjon mot alt
Men det du kanskje ikke er klar over er at det kun er de to første du faktisk har tillatelse til å reservere deg mot.

Ifølge den nye markedsføringsloven som kom i fjor kan du nemlig ikke reservere deg mot markedsundersøkelser lik dem Norstat foretar. Du kan heller ikke hindre at bedrifter som du har et eksisterende kundeforhold til ringer deg. Dette gjelder for eksempel nettleverandøren din eller banken din.

- Vi anbefaler faktisk at folk tar telefonen når de blir oppringt av det de tror er telefonsalg. Du kan ikke reservere deg mot å bli ringt av markedsundersøkelser, men du kan be markedsundersøkelser og dem du står i et aktivt/eksisterende kundeforhold til ikke å ringe deg igjen. Dette gjelder også andre som ringer for å selge deg noe, sier fagleder i Forbrukerombudet Tonje Hovde Skjelbostad til Nettavisen.

KJENNER DU IKKE NUMMERET?

Her på 1881s sider kan du se hvem som ringer deg

Forplikter å slette deg
Personen i den andre enden forplikter til å slette deg fra ringelisten om du ber om det.

Skjelbostad sier til Nettavisen at Forbrukerombudet ofte får klager fra personer som ikke tar telefonen fordi de har reservert seg. Når ombudet ikke vet hvem som har ringt eller noe om bakgrunnen for oppringingen er det vanskelig å gjøre noe med disse klagene. Dersom telefonselgerne ikke respekterer reservasjonsretten eller fortsetter å ringe etter at du har bedt dem om ikke å ringe, kan du klage til ombudet.

Skjelbostad sier den nye endringen i Markedsføringsloven ikke har ført til færre klager på telefonsalg.

Tror det finnes kundeforhold
- Generelt klager folk mest på brudd på reservasjonsretten. De klager også på at de blir ringt opp selv om de eksplisitt har bedt om ikke å få slike telefoner igjen. Noen klager på fremgangsmåten til selgere som ikke vil ta et nei for et nei, og mange klager på veldedige organisasjoner som mener de har et aktivt/eksisterende kundeforhold til dem de ringer.

- Det er ikke et eksisterende kundeforhold om du har kjøpt en kalender for seks år siden, sier Skjelbostad.

Forbrukerombudet sier at det fremdeles er mye å rydde opp i. I fjor tilskrev de alle selskapene som de mente brøt loven. Det er nemlig selskapenes plikt å oppdatere reservasjonsregistrene sine, og det kan være ganske dyrt.

- Vi har også hatt en dialog med Innsamlingsrådet om hvordan de skal forstå kundeforhold, sier hun. Samtidig er det viktig for forbrukerne å vite at det faktisk er du og jeg som aktivt må be om ikke å bli ringt opp og reservere oss.

Legg inn telefonnummeret
Endringene i loven fra 2009 gjør at du nå kan legge inn selve telefonnummeret ditt i reservasjonsregisteret og ikke bare navn og fødselsnummer. Skjelbostad sier dette er mest effektivt for å reservere seg mot uønskede oppringninger.

- Fødselsnumre måles mot opplysninger i Folkeregisteret. Dermed kan du risikere at du blir oppringt likevel om du har skiftet telefonnummer, sier hun.

Disse ringer du ikke
De telefonene du ikke skal ta er utenlandske numre som har ringt deg og kjapt lagt på og som du ikke kjenner til.

Ifølge Telenor eksisterer det nemlig utenlandske svindelselskaper som er satt opp til å ringe tilfeldige telefonnummer fra en liste, og legger på etter 2-3 sekunder. Dersom du ringer tilbake kan de risikere en minuttpris på over 35 kr + startpris, skriver 1881.no.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar