*Nettavisen* Nyheter.

Telefonsvindel: Ikke ta telefonen når disse ringer

RINGER FRA CALL SENTERE: Mange av svindel-telefonene til Norge kommer fra call sentere som dette i India. Økokrim sier at mange av telefon ringerne ikke engang vet at de er delaktig i svindel. Bilde er tatt ved et helt vanlig call center i India. Illustrasjonsfoto. Foto: (AFP)

Sperrer flere hundre telefonnumre hvert år.

Telefonene ringer og i andre enden sitter gjerne en utlending som vil hjelpe deg med pc-en, eller gi deg et tilbud du ikke kan si nei til.

Før du har tenkt deg om, har du gitt kortinformasjon til personen på andre enden, og vips så er kontoen din trukket for penger.

- Tidlig sommer har vært høysesong for denne typen virksomhet, sier Anne Dybo ved Økokrim til Nettavisen.

I Norge har telefonsvindel blitt like vanlig som feilparkering. Hvert år sperrer Telenor flere hundre telefonnumre for innringing til Norge. Sent i mai fortalte Østlendingen at svindlere hadde tappet en bankkonto for penger

Sperrer flere hundre numre
- På bakgrunn av klager og egen deteksjon for inngående samtaler sperrer vi noen hundre slike numre hvert år. Numre som ofte benyttes i kriminelt motivert trafikk fremstår gjerne som nummer fra USA, Baltikum eller Sentral-Asia. Det gir imidlertid ikke grunnlag for å fastslå at den aktuelle virksomheten faktisk opererer fra samme land, sier informasjonssjef Kristin Vetleseter i Telenor Norge til Nettavisen.

Blir du oppringt av et ukjent telefonnumre som begynner på 001, 00380, 00381, 00382, 00383, 00384, 00385, 0091, 007, 00993, 0093, 00992, 00993, 00976, 00996, 00998, så bør du altså skru på varsellampene.

Svindler-jobber i Asia
Anne Dybo i Økokrim er ekspert på svindel. Hun forteller at mange av svindlerne som ringer Norge, gjør dette fra vanlige call sentere i Asia.

- De sitter gjerne på et call senter i for eksempel India. Telefonen er satt over slik at det ser ut som om de ringer fra USA, England eller Norge. Ofte er dette mennesker som har dette som en vanlig jobb. Det er ikke engang sikkert at de vet de er delaktig i svindel, sier Dybo.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØKOKRIM: Anne Dybo i Økokrim er ekspert på utlendinger som svindler nordmenn. Foto: Ida Johansson (Nettavisen)

Kan ikke straffeforfølges
Fordi svindelen gjøres fra utlandet, er det lite Økokrim kan gjøre for å straffeforfølge denne typen kriminalitet.

- De beste vi kan gjøre er å forebygge, sier Dybo.

Hvis folk begynner å spørre etter masse personlig informasjon og kontoinformasjon, så legg på

Hun forteller at den såkalte Microsoft-svindelen igjen har tatt seg opp. Dette går ut på at nordmenn blir oppringt og fortalt at de har problemer med sin pc. Personen, som hevder han eller hun er fra Microsoft, tilbyr seg å løse problemet mot at du betaler en sum. For å hjelpe deg trenger personen kortopplysninger. Du kan lese mer om den her på Forbrukerombudets hjemmeside.

- Hvis folk begynner å spørre etter masse personlig informasjon og kontoinformasjon, så legg på, sier Dybo.

Hun forteller at mange av svindlerne gjerne ringer faste telefoner.

- Ofte er det godt voksne mennesker som har fasttelefon. De har ikke den samme sperren på å gi ut personlig informasjon. De er mer pliktoppfyllende, sier hun.

Svindler firmaer
Også norske firmaer blir mye utsatt for svindelvirksomhet over telefonen.

- Firmaer har ikke angrerett slik som privatpersoner. Det har svindlere utnyttet seg av. Det er mange firmaer som har blitt lurt på katalogsvindel, sier Dybo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag