RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor-juvel får milliardkrav - kursen raser(Ny)

Sist oppdatert:
Telenors russiske mobiljuvel Vimpel Communcations har nå fått et større skattekrav fra russiske skattemyndigheter for året 2001. Kursen raser ved handelsåpning i New York
Nytt: Oppdatert med kursutvikling for Vimpelcom

Vimpel Communications bekreftet i en pressemelding onsdag ettermiddag skattekravet, etter at Reuters tidligere i formiddag hadde fått tilgang på dokumenter fra russiske skattemyndigheter.

Det foreløpige kravet fra de russiske skattemyndighetene gjelder for inntektsåret 2001 og lyder på 4,4 milliarder rubler eller 157 millioner dollar i ekstraskatt og gebyrer.

Kravet har fått Vimpelcom-kursen til å falle 19,4 prosent ved børsåpning i New York klokken 15.30 i ettermiddag. Det har dratt med Telenor-aksjen på Oslo Børs.

I norsk kroner lyder kravet på 960 millioner kroner. Telenor eier 25 prosent av selskapet som er Russlands nest største mobilselskap.

Er uenige

Vimpelcom skriver i en pressemelding at de ikke er enige i den foreløpige beregningen til de russiske skattemyndighetene, og vil fremsette skriftelig svar. De forventer at selskapet og myndigheten vil klare å forhandle seg til en felles akseptabel løsning.

Ifølge selskapet er skattekravet i hovedsak tilknyttet kostnadsføringer mellom Vimpelcom og datterselskapet KB Impuls.

Representanter for Vimpelcom vil ikke kommentere opplysningene overfor Reuters, men skal sende ut en pressemelding senere.

Selve skattekravet er på 2,5 milliarder rubler, eller 90 millioner dollar, i tillegg kommer bøter og straffeskatt på 67 millioner dollar.

På kant med myndighetene og Yukos-frykt

De russiske skattemyndigheten har i år skapt seg et solid rykte som knallharde innkrevere i forbindelse med de gigantiske skattekravene mot oljegiganten Yukos Oil.

Yukos som er Russlands største oljeprodusent er nær konkurs som følge av flere enorme skattekrav, og er nå i ferd med å få tvangssolgt sitt hovedproduksjonsselskap av russiske myndigheter. Styret i Yukos har innkalt til en ekstraordinær generalforsamling hvor de vil vurdere å slå konsernet konkurs.

Vimpelcom andre hovedeier er investeringsgruppen Alfa Group som skal være på kant med russiske telemyndigheter. Det ga seg blant annet utslag i at Vimpelcom i begynnelsen av året holdt på miste sin viktigste GSM-lsiens i Moskva.

Senere i år har selskapet hatt problemer med å bli tildelt nye GSM-lisenser i det østlige delene av Russland, problemer konkurrentene MTS og Megafon ikke har hatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere