RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor knuser forventningene

Sist oppdatert:
Telenor, med Jon Fredrik Baksaas i spissen, leverte langt bedre enn forventet da tallene for andre kvartal ble lansert. Sjekk tallene her
Det var lave forventinger til tallene som Telenor skulle levere fredag. Etter to kvartaler med skuffelser var forventningene skrudd kraftig ned.

Selskapet meldte om at driftsinntektene økte med ni prosent til 16,5 milliarder kroner i andre kvartal, mens det var ventet driftsinntekter på 16,028 milliarder kroner. Resultat før skat endte på 3,325 milliarder kroner mot 2,983 milliarder kroner samme periode i fjor. Dette var langt bedre enn de 2,66 milliardene som markedet hadde forventet.


- I tillegg til den sterke kunde- og inntektsveksten er det verdt å merke seg at markedsandelene i alle mobilvirksomheter har økt eller vært stabile, Kyivstar i Ukraina har styrket sin ARPU fra første kvartal, og Sonofon i Danmark har hatt en sterkt forbedret utvikling, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en melding.

Driftsresultat før avsetninger og nedskrivninger endte på 5,564 milliarder kroner, mot 5.529 millioner kroner i 2. kvartal året før. Tilsvarende justert EBITDA-margin var 33,6 prosent i 2. kvartal 2005, mot 36,3 prosent samme kvartal i fjor. Den reduserte marginen skyldes i hovedsak økte kostnader knyttet til lansering i Pakistan, resultatutviklingen i Fixed, samt høy vekst og økt konkurranse i mobilmarkedene.

Dette var også langt bedre enn ventet. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans forventet markedet seg et EBITDA-resultat på 5,384 milliarder kroner.

Driftsmessige investeringer utgjorde 2.923 millioner kroner i 2. kvartal 2005, sammenlignet med 4.012 millioner kroner i 2. kvartal 2004. Justert for kjøp av mobillisens i Pakistan i 2. kvartal 2004, økte driftsmessige investeringer som følge av høy kundevekst i de internasjonale mobilvirksomhetene.

Mobil driver veksten

Markedet var i forkant av tallene bekymret for utviklingen i mobilvirksomheten til Telenor. Selskapet kan imidlertid rapportere om en solid kundevekst. Selskapene i Telenors konsoliderte mobilportefølje fikk 3,4 millioner nye kunder i kvartalet, og kan dermed smykke seg med 24,8 millioner kunder.

Antall mobilabonnement i selskaper hvor Telenor har eierandeler økte i 2. kvartal 2005 med 7 millioner til 67,1 millioner. Antall mobilabonnement i Norge økte med 52.000 i 2. kvartal 2005. E

stimert markedsandel i Norge var 56 prosent målt i antall mobilabonnement ved utgangen av 2. kvartal 2005, som er på nivå med utgangen av 1. kvartal 2005.

Videre nedgang i fastlinje
Driftsinntektene innenfor fastlinje falt i andre kvartal med 2,5 prosent fra samme periode i fjor.

I Norge ble reduksjonen i telefoni- og datainntekter bare delvis kompensert av veksten i ADSL/Internett, grossist- og øvrige inntekter. Som en konsekvens av inntektsutviklingen i fastlinjevirksomheten i Norge vil Telenor opprettholde det intensiverte arbeidet med kostnadsreduksjoner og forbedringer i hele virksomheten, melder selskapet.

Målet er å redusere kostnadsbasen i Fixed med 1,5 milliarder kroner med full effekt fra 2007, i forhold til 2004. Bredbandsbolaget i Sverige og Cybercity i Danmark vil bli konsolidert som del av virksomhetsområdet Fixed fra og med 3. kvartal 2005.

I løpet av 2. kvartal 2005 økte antall ADSL-abonnement (privat og bedrift) i Norge med 30.000 til 415.000. Telenors estimerte markedsandel for ADSL var 60 prosent ved utgangen av 2. kvartal 2005, det samme som ved utgangen av 1. kvartal 2005.

Svake forventninger
Estimatene til Telenor har kommet godt ned, og markedet har ikke hatt store forventningene etter to kvartaler på rad med svake tall, samtidig som det har vært mye negativt fokus på selskapets engasjement i Russland og Ukraina.

Flere og flere har spurt seg om hvorvidt selskapet ikke er priset for høyt i forhold til risiko og vekst.

Symptomatisk nok svarte 76 prosent i en undersøkelse iMarkedet.no gjorde blant sine lesere torsdag at de ikke forventet noen imponerende rapport fra Telenor. Flere aktører, blant annet utendinger, har også lettet seg i aksjen og tidligere denne uken plasserte Deutche Bank en post på mer enn 33 millioner aksjer i selskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere