Gå til sidens hovedinnhold

- Telenor må ut med 30 milliarder

Telenors India-eventyr ser verre og verre ut, ifølge analytiker.

Telenor fikk juling på børsen sist fredag etter at ryktene om enighet med Alpha-gruppen i Russland ble avkreftet.

Ifølge analytiker Martin Hoff i Arctic Securities er fredagens kursfall bare blåbær i forhold til det som kan skje dersom Telenor gjennomfører sine planer i India.

Verre og verre
- India-oppkjøpet ser verre og verre ut i mine papirer. Det er enormt høye investeringer som skal gjøres for å lykkes og det er sannsynlig at India-oppkjøpet vil gi en negativ effekt på selskapets kontantstrøm på 30 milliarder kroner de første fire årene, sier Hoff til Nettavisen.

De store tallene skyldes at Telenors ambisjoner i India vil kreve enorme investeringer både på infrastruktur og organisasjon.

Urealistisk
- I tillegg er det svært mange forutsetninger i Telenors egne kalkyler som må klaffe. Markedsveksten må holde seg på et høyt nivå, konkurransebildet må ikke endre seg til det verre og Telenors optimistiske anslag for markedsandeler må slå til for at oppkjøpet skal lykkes, sier Hoff og betegner forutsetningene som totalt urealistiske.

Tøft, men ikke urealistisk
Telenor-analytiker Ole Jørgen Rød i First Securities er enig i Hoffs beregninger, men vil ikke gå så langt som å kalle prosjektet for totalt urealistisk.

- Jeg tror også på en negativ effekt i størrelsesorden 30 milliarder kroner i oppstartsårene. Det vil følge av negative driftsresultater i oppstartsårene i tillegg til grunninvesteringene, sier Rød.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Han utelukker allikevel ikke at India kan bli en god investering på lang sikt.

- Men Telenor skal få kjempe hardt, sier Rød og minner om at det er flere tøffe konkurrenter der ute.

Sterke konkurrenter
Ikke minst er verdens største mobilselskap utenfor Kina, Vodafone, på plass i India.

- De kjøpte seg inn i indiske ESSAR i februar 2007. Og Vodafone gir ikke fra seg markedsandeler gratis, sier Rød.

Forstår analytikerne
- Uten å kommentere tallene konkret må vi selvfølgelig gi analytikerne rett i at i tillegg til investeringen påløper driftskostnader i årene som kommer, sier Telenors informasjonsdirektør Pål Kvalheim til Nettavisen.

Ifølge Kvalheim er en av nøkkelfaktorene for suksess i India at selskapet skal leie antennemaster i stedet for å sette opp egne.

- På den måten holder vi kostnadene på et langt lavere nivå enn om vi skulle bygget mastene selv. Det betyr også at vi kommer raskt i gang og kan ta del i den kraftige veksten i det indiske mobilmarkedet. India er verdens nest mest folkerike stat, men foreløpig har bare en fjerdedel av landets innbyggere mobiltelefon. Derfor ser vi et stort potensial i årene som kommer, sier Pål Kvalheim.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken