Gå til sidens hovedinnhold

Telenor med dobbeltnyhet: Faser ut både 3G og fasttelefonen

Kaster to kjenninger på den teknologiske skraphaugen.

ÅSEN SENTRAL (Nettavisen): Vi geleides inn bak en umarkert dør i et anonymt borettslag, ned en smal bakgårdstrapp og inn i et hemmelig dommedags-bomberom.

Den hemmelige telefonsentralen ble bygget for at Norge skulle ha nødkommunikasjon i tilfelle USA og Sovjet startet atomkrig på starten av 1960-tallet.

I selve «dommedagsrommet», som nå fremstår som et utdatert museumsobjekt, ønsker Telenor å fortelle en håndfull journalister at flere ting er på vei inn i de teknologiske historiebøkene:

  1. Telenor starter nå aktivt utfasingen av kobbernettet som brukes til fasttelefoni og xDSL bredbånd. De satser alt på fiber.
  2. De starter også med å skru av store deler av 3G-nettet i hele landet.

Fjerne fasttelefon i Norge 2.0

Om den første nyheten høres kjent ut, er det fordi dette ikke er første gang selskapet annonserte nettopp dette.

- Det er nøyaktig seks år siden vi sa vi skulle legge ned kobbernettet, og så kjørte vi på med noen piloter og så at vi måtte sette på bremsene, forteller moderniseringsdirektør Arne Quist Christensen.

Les også: I 2017 er det full stopp for en million nordmenn

Det skulle vise seg å være langt verre å fjerne det såkalte kobbernettet enn man trodde. Alternativene var ikke gode nok for alle. Men nå er de det.

- I 2001 hadde vi rundt 2 millioner fasttelefonikunder, nå er det 240.000 privatkunder igjen - og det er en nedgang på 18 prosent i året på kobber Kundene forsvinner nå, og det har ingenting å gjøre med hva vi sier om eventuell sanering av nettet. «Fibertoget rullet videre», kundene ønsker seg helst fiber.

I dag er det nesten bare eldre kunder igjen på fasttelefon. Gjennomsnittsalderen for fasttelefon er 72 år gammel, og det finnes nesten ingen kunder under 40 år.

- Vi skal være forsiktige når vi nærmer oss denne brukergruppen: De er ofte engstelige for endringer, men når de får opplæring ser vi at de blir veldig begeistret, sier Christensen.

Så få kunder at det er for dyrt å vedlikeholde

Selskapet har 4000 såkalte kobbersentraler i hele landet, og 500 av disse er allerede ulønnsomme - og mange flere regner de med at det blir. Mange av sentralene har bare en håndfull kunder, og reparasjoner ved feil kan koste millioner.

I løpet av 2018 og 2019 melder telegiganten at 15.000 kunder som i dag er på fastnettet vil miste den tilgangen. Alternativet blir enten fiberutbygging eller mobilbaserte løsninger. Det gjelder både for mobil og bredbånd.

- Der fiber blir for dyrt å bygge ut, vil det bli mobilbaserte løsninger. Dette er gjerne i områder der det er masse kapasitet i mobilnettet, og det vil ikke bli de vanlige begrensningene på datamengde, sier Christensen.

Ifølge Christensen er Telenor nå nærmest «all in» på fiberutbygging. Han forteller at det er en erkjennelse de har kommet til i år, og som blant annet er mye av grunnen til at Canal Digital ikke gjør den samme storsatsingen på raskere kabel-tv-internett som Get.

Les også: Canal Digital setter bremsene på for raskere bredbånd

Les også: Gode nyheter til 500.000 Get-kunder

3G må vike for 4G-satsing

Utfasingen av kobbernettet er ikke den eneste nyheten har å by på. Selskapet ser også at 3G-nettet ikke lenger har en særlig stor funksjon, men at trafikken på 4G-nettet nærmest er utømmelig.

- Frekvensene vi bruker på 3G er altfor verdifulle til å kunne brukes på 3G, det må brukes på 4G, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Det de i kommer til å gjøre det neste året er å slutte å bruke 3G på det såkalte 900-båndet (900 MHz), mens de vil fortsette å bruke 3G på 2100-båndet (2100 MHz).

- I praksis betyr det at vi beholder 3G i tettstedene, men ikke langs veiene, sier Amundsen.

- Og hvem blir berørt av det? Nesten ingen. Det er veldig få som har telefoner som ikke har støtte for de rette frekvensene, og har de det, så er det kanskje på tide å bytte, sier Amundsen.

Men mens 4G har erstattet 3G-nettet, kommer 2G (GSM) til å leve videre fordi konsekvensene av å fjerne nettet er betydelig større.

Les også: Ønsker å skru av 3G-nettet i Norge - men har møtt overraskende hindring

I stedet vil frekvensene som frigjøres fra 3G-nettet brukes på å bedre 4G-nettet.

Samtidig garanterte Amundsen at det ikke ville skje at et område som kun hadde 3G-dekning i dag, ville miste dekningen helt etter endringen. I verste fall vil det settes opp nye basestasjoner på 2G.

- 3G er helt håpløst

Å falle ned fra 4G til 3G oppfattes i dag ofte som det samme som å miste dekningen. Konfrontert med dette, er Amundsen helt klar:

- Jeg er helt enig: 3G er helt håpløst, det kan hende du ikke får sendt en Snap en gang på et dårlig 3G-signal.

5G kommer etter hvert

Samtidig som Telenor nå faser ut 3G-nettet, jobbes det stadig med innfasing av 5G. 2020 anses som starttidspunktet for en større utrulling.

Telegiganten er foreløpig svært tilbakeholdne med detaljer, men Amundsen letter litt på sløret:

- Utrullingen av 5G krever veldig store investeringer på fiberutbygging til hver enkelt basestasjon. 5G kommer nok til å bli «spotdekning» der det er behov for kapasitet, mens 4G kommer til å være basisdekningn. Jeg har ikke tro på sammenhengende utbygging av 5G-dekning på grunn av fiberkapasiteten ut til basestasjonene.

Det er ikke dermed gitt at 5G kommer til å komme først i byene, slik 4G gjorde.

- Det er ikke sikkert at det er mest fornuftig å starte med utbygging av 5G til områder som allerede er dekket godt med fiber, sier Amundsen.

Les også: Det nye mobilnettet 5G kommer til å bli helt hinsides raskt

Kommentarer til denne saken