RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor og Netcom får UMTS-utsettelse

Sist oppdatert:
Regjeringen gir Netcom og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas 15 måneders utsettelse på UMTS-investeringene, som ellers ville betydd store utgifter til et minimalt marked. De to ledige UMTS-konsesjonene auksjoneres ut
To av fire "vinnere" av UMTS-konsesjoner er blitt borte siden tildelingen. Det gjelder Broadband Mobile og Tele2.

Regjeringen foreslår nå at de to gjenværende UMTS-konsesjonærene, Telenor Mobil og NetCom, gis en utsettelse på 15 måneder når det gjelder konsesjonenes krav om utbyggingshastighet.

Dersom konsesjonærene vil benytte seg av utsettelse, skal det betales en kompensasjon til staten. Kompensasjonens størrelse fastsettes av telemyndighetene, ifølge en pressemelding fredag.

De to ledige UMTS-konsesjonene skal auksjoneres ut.

For å oppnå nødvendig interesse for de ledige UMTS-konsesjonene foreslår regjeringen at minstekravene til dekningsomfang og utbyggingshastighet skal reduseres til å omfatte UMTS-dekning til 30 prosent av befolkningen innen seks år fra konsesjonstildelingen.

Ved forrige tildeling av konsesjoner, i desember 2000, var minstekravene at UMTS-nettene skulle dekke 12 bestemte tettsteder (om lag 40 prosent av befolkningen) innen fem år fra konsesjonstildeling.

De øvrige vilkårene i UMTS-konsesjonene fra høsten 2000 opprettholdes. Det betyr at nye konsesjonærer også skal betale en årlig frekvensavgift, og en minstepris på 200 millioner kroner per konsesjon.

Det vil bli en auksjon av konsesjonene denne gangen, noe det ikke var i den opprinnelige runden.

- For å bidra til utviklingen av konkurranse i mobilmarkedet, går regjeringen dessuten inn for å vurdere om det skal gis pålegg om "nasjonal roaming" mellom UMTS-nettene. Roaming vil si at tilbydere av mobilnett inngår avtaler om bruk av hverandres nett. Pålegg om nasjonal roaming vil bli vurdert når utbyggingen av UMTS er gjennomført i tråd med kravene i konsesjonene, heter det i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere