RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor skylder på treg TV-utvikling

Sist oppdatert:
Telenor har tapt over 300 millioner kroner på interaktiv TV siden starten. Teleselskapet skylder på den trege fremdriften innen utviklingen av en felles digital-TV-plattform

- Vi ser at de nye, nedskaleringene i Zonavi kan se voldsomme ut, men vi vil fortsatt bidra til utviklingen innen MHP og digital-TV, sier administrerende direktør Christian Albech i Canal Digital til Propaganda.

Satsingen på interaktiv TV, gjennom selskapet Zonavi, som ble dratt i gang av Telenor i 1999/2000, har til sammen kostet Telenor over 300 millioner kroner, ifølge Zonavi-sjef Johan Dolven.

Bare i 2002 var driftsunderskuddet på nesten 150 millioner kroner.

Nå er Zonavi redusert til en ni-manns stor bedrift som skal drive med produktutvikling og markedsføring av online-spill og pengespill.

I en mellomperiode ble alt teknisk personale i TV-virksomheten til Telenor samlet hos Zonavi, nå blir disse 47 ansatte redusert til 33 medarbeidere og overført til Canal Digital AS. I en pressemelding i går skrev Telenor at inntil 23 personer i Zonavi kommer til å bli fjernet.

Men Zonavi-virksomheten er ikke lagt helt død: en kontrakt med Norsk Tipping har ført til at Langoddsen ble lansert for Canal Digitals parabolkunder i helgen. I tillegg har Zonavi pusjet TV-spill som hittil har samlet 32.000 aktive abonnenter.

- I utgangspunktet er det alt det som ikke har skjedd i digital-TV-markedet som nå rammer Zonavi, mener Albech.

Han viser til det nordiske kringkastingssamarbeid "Nordig" som ble inngått i år 2000, der blant andre alle de nordiske allmennkringkringkasterne forpliktet seg til å satse på en åpen digital-TV-standard kalt MHP, Multimedia Home Platform.

Grupperingen av nordiske TV-aktører ville hindre at enkelte av de kommersielle aktørene skulle få muligheten til å binde TV-seerne fast i en lukket standard, og man fant en felles plattform å styre etter i det nye årtusenet. Aktørene mente at en åpen standard ville virke som katalysator for en rekke andre TV-relaterte virksomheter. NRK, Sveriges Television (SvT) og Danmarks Radio (DR) skulle være sentrale i utviklingen av interaktive tjenester knyttet opp til programflatene sine.

Men hittil har lite skjedd i forhold til MHP-standarden, ifølge Telenor.

- Man skulle i prinsippet kunne sitte i en garasje og utvikle interaktive tjenester. Men ingen av miljøene kastet seg over dette, alt på grunn av usikkerheten rundt MHP, hevder sjefen for Canal Digital.

- Det var høna-og-egget problematikken; det fantes ingen bokser i markedet, derfor ble det ikke noe innhold. Det er heller ikke laget nok viktig innhold som har kunnet fremme produksjonen av digitale MHP-bokser, sier Albech som mener det viktigste Zonavi nå kan gjøre er å tilpasse seg den markedssituasjonen.

I tillegg til rendyrkingen av pengespill og online-spill, innebærer omorganiseringen at den tekniske kompetansen som har ansvaret for å drifte en betal-TV-løsning for Canal Digital, nå overføres til Canal Digital.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere