*Nettavisen* Nyheter.

Telenor skylder på treg TV-utvikling

Telenor har tapt over 300 millioner kroner på interaktiv TV siden starten. Teleselskapet skylder på den trege fremdriften innen utviklingen av en felles digital-TV-plattform

20.06.08 11:03

- Vi ser at de nye, nedskaleringene i Zonavi kan se voldsomme ut, men vi vil fortsatt bidra til utviklingen innen MHP og digital-TV, sier administrerende direktør Christian Albech i Canal Digital til Propaganda.

Satsingen på interaktiv TV, gjennom selskapet Zonavi, som ble dratt i gang av Telenor i 1999/2000, har til sammen kostet Telenor over 300 millioner kroner, ifølge Zonavi-sjef Johan Dolven.

Bare i 2002 var driftsunderskuddet på nesten 150 millioner kroner.

Nå er Zonavi redusert til en ni-manns stor bedrift som skal drive med produktutvikling og markedsføring av online-spill og pengespill.

I en mellomperiode ble alt teknisk personale i TV-virksomheten til Telenor samlet hos Zonavi, nå blir disse 47 ansatte redusert til 33 medarbeidere og overført til Canal Digital AS. I en pressemelding i går skrev Telenor at inntil 23 personer i Zonavi kommer til å bli fjernet.

Men Zonavi-virksomheten er ikke lagt helt død: en kontrakt med Norsk Tipping har ført til at Langoddsen ble lansert for Canal Digitals parabolkunder i helgen. I tillegg har Zonavi pusjet TV-spill som hittil har samlet 32.000 aktive abonnenter.

- I utgangspunktet er det alt det som ikke har skjedd i digital-TV-markedet som nå rammer Zonavi, mener Albech.

Han viser til det nordiske kringkastingssamarbeid "Nordig" som ble inngått i år 2000, der blant andre alle de nordiske allmennkringkringkasterne forpliktet seg til å satse på en åpen digital-TV-standard kalt MHP, Multimedia Home Platform.

Grupperingen av nordiske TV-aktører ville hindre at enkelte av de kommersielle aktørene skulle få muligheten til å binde TV-seerne fast i en lukket standard, og man fant en felles plattform å styre etter i det nye årtusenet. Aktørene mente at en åpen standard ville virke som katalysator for en rekke andre TV-relaterte virksomheter. NRK, Sveriges Television (SvT) og Danmarks Radio (DR) skulle være sentrale i utviklingen av interaktive tjenester knyttet opp til programflatene sine.

Men hittil har lite skjedd i forhold til MHP-standarden, ifølge Telenor.

- Man skulle i prinsippet kunne sitte i en garasje og utvikle interaktive tjenester. Men ingen av miljøene kastet seg over dette, alt på grunn av usikkerheten rundt MHP, hevder sjefen for Canal Digital.

- Det var høna-og-egget problematikken; det fantes ingen bokser i markedet, derfor ble det ikke noe innhold. Det er heller ikke laget nok viktig innhold som har kunnet fremme produksjonen av digitale MHP-bokser, sier Albech som mener det viktigste Zonavi nå kan gjøre er å tilpasse seg den markedssituasjonen.

I tillegg til rendyrkingen av pengespill og online-spill, innebærer omorganiseringen at den tekniske kompetansen som har ansvaret for å drifte en betal-TV-løsning for Canal Digital, nå overføres til Canal Digital.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.