RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor vurderer partner i Pakistan(Ny2)

Sist oppdatert:
Telenor og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har blitt tildelt den ene av de to mobillisensene som har vært på anbud i Pakistan, etter et bud på over 2 milliarder kroner. Nå vurderer Baksaas lokale partnere
Etter en anbudskonkurranse som ble avsluttet i dag, ble Telenor vinner av en mobillisens i Pakistan. Telenor gir 291 millioner dollar, eller drøyt to milliarder kroner for lisensen, som har en varighet på 15 år med adgang til fornyelse.

Det er langt mer enn ventet. Analytikere Bloomberg hadde snakket med på forhånd antydet at prisen kunne komme opp omkring 150 millioner dollar.

- Prisen kunne alltids vært lavere, men vi tror vi får god økonomi i Pakistan, sier kommunikasjonsdirektør Dag Vangnes i Telenor Mobile til iMarkedet.

Halvparten av beløpet på 291 millioner dollar skal betales i løpet av det første året, mens den resterende summen skal betales over en periode på 10 år. I tillegg skal det betales 2,5 prosent av omsetningen i årlige avgifter.

Telenor opplyser videre at operasjonen i Pakistan vil kreve ytterligere 1 milliarder dollar i investeringer mellom 2004 til 2010. Dette avhenger imidlertid av utviklingen av det pakistanske mobilmarkedet.

- Lisensen i Pakistan er en videreføring av Telenors satsing i Asia. Telenor har historisk satset sterkt på og høstet gevinst fra oppstart av mobiloperasjoner. Vi ser frem til å drive mobilselskap i Pakistan og ta del i den forventede veksten i mobilmarkedet, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en kommentar.

Vurderer lokale partnere

Vangnes opplyser videre til iMarkedet at Telenor vurderer å samarbeide med lokale partnere om etableringen av det nye mobilselskapet i Pakistan.

- Vi har nå kjøpt en lisens, men vil vurdere lokale partnere. Det er imidlertid klart av vi er opptatt av kontroll og konsolidering av vår mobilvirksomhet, sier Vangsnes til iMarkedet.

Konsortiet Space Telecom bestående av pakistanske syriske og nederlandske investorer vant den første av de to lisensen.

Pakistan har i dag nesten intet mobiltilbud å snakke om, kun 2,3 prosent av befolkningen på 150 millioner har i dag mobiltelefoner, mens fasttelefondekningen er på 2,4 prosent. Den største operatøren i dag, Mobilink, har lansert en investeringsplan på 250 millioner dollar i år, for å å trappe opp satsingen.

- Dagens nett er nærmest sprengt, og de operatørene som er der i dag har kun klart å få en penetrasjon på noe over 2 prosent. Så det er klart det er muligheter for oss, sier Telenor-direktøren til iMarkedet.

Konsernsjef Baksaas sier til Dow Jones nå i ettermiddag at han regner med at Telenor kan være operative i løpet av 9 til 12 måneder.

Det er tre operative mobiltilbydere før dagens tildeling. Det er egyptiske selskapet Mobilink, Luxembourg-baserte Millicom International Cellalar og det statlige Pakistan Telecommunications. De eksisterende operatører vil måtte betale den samme lisensavgift som Telenor ved en eventuell fornyelse av sine lisenser.

Det er ikke klart hva slags mekanismer som vil slå til ved fornyelsen av mobillisensene til de andre operatørene i det pakistanske mobilmarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere