Templene i Angkor

Templene i Angkor er verdenskjente monumenter. Tiden og tilstrømmen av turister kan ødelegge mesterverkene.

18.10.06 14:03

(SIDE2): Den tapte by, eller Angkor, ble først dokumentert av den franske botanikeren Henri Mouhot i 1860-årene. Men det var først i 1908, under ledelse av Ecole Francaise d`Extreme-Orient, arbeidet med å grave frem templene begynte. Denne prosessen varte frem til begynnelsen av 1970-årene, da krigen i Kambodsja avbrøt arbeidet.

En reise gjennom tid

De rundt 100 templene man finner i området utenfor byen Siem Riep ble bygd mellom niende og trettende århundre da Khmer riket var på sitt mest kreative.

Siem Riep er et fint utgangspunktet om du vil oppleve templene. Byen er liten, men du finner mange hoteller, restauranter og barer i området – alt for å tilfredsstille det økende antall turister som ankommer byen.

Det er mange måter å oppleve templene på og alt kan organiseres fra Siem Riep. Du kan velge alt fra organiserte turer, med behagelige busser og engelsktalende guider til mopedtaxi som ikke gir deg den samme komforten men som er en billig og spennende måte å reise på. Du kan også sykle mellom templene, men da bør du ha både god tid og god fysikk.

Tempel farget i rosa

Vi blir hentet av vår mopedtaxi klokken 5 om morgenen for å starte vår reise. På vei mot Angkor Wat oppdager vi fort at det ikke er den ukomfortable sittestillingen som bør bekymre oss, men all eksosen fra mopeden, som ikke bare gjør sikten dårlig, men som også gjør det vanskelig å puste.

Angkor Wat er kanskje det mest praktfulle og kjente av templene er Angkor Wat med sine enorme tårn og ekstraordinere utsmykninger. Angkor Wat ble bygd av Suryavarman ¿¿ til ære for Vishnu og er for mange starten på den praktfulle reisen i templenes rike.

Vi tusler i mørket og finner en plass i ruinene. I det solen kaster stråler over ruinene, og vannet foran en av de mest praktfulle arkitektoniske bygningene i verden farges rosa, kjenner man duften av røkelse og myrra som munkene tenner i bønn.

Den kalde luften blir fort uutholdelig klam i det solen stiger høyere og blitsregnet fra turister som kjemper om å kapre det beste minne fort visker bort den magiske stemningen.

Steinansikt

Selv om det sies at Angkor Wat er det mest praktfulle templet er det mange andre templer man bør få med seg fra dette området. Det kan lønne seg å oppleve soloppgangen eller solnedgangen fra Bayon – da det er mindre turister her og lyset, når solen går opp og ned, gjør steinfjesene, som er karakteristisk for dette tempelet, mer levende.

I tempelet Ta Prohm har den levende floraen satt sine spor. Store røtter har bygd seg inn og over tempelbygningene og gir et syn man sjelden ser og som er verdt besøket i seg selv.

Vi oppdager fort at hvert tempel vi besøker har noe spesielt og unikt ved seg og har man mulighet bør man absolutt ta seg tid til å oppleve mange av templene. Inngangsavgiften er ikke avskrekkende, men det er synd å tenke på at en relativt liten del av inntektene går til å veldikehold. Man kan bare håpe at tiden og slitasjen fra turistene ikke ødelegger disse mesterverkene som fortsetter å trollbinne oss mennesker.

Les også:

Attraksjonene som forsvinner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.