*Nettavisen* Nyheter.

Tenåring blant de døde etter kollisjon på Ringerike

Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Bussjåføren og to passasjerer mistet livet da vogntog og buss frontkolliderte på riksvei 7 i Buskerud. Tre alvorlig skadd. Det var svært glatt på stedet.

11.02.14 10:53

SOKNA/OSLO (NTB og Nettavisen): En jente født i 1997 var blant de tre personene som omkom da en buss og et vogntog kolliderte på riksvei 7 ved Veme i Ringerike kommune.

Bussjåføren og to passasjerer omkom i ulykken, opplyser politiet.

Pårørende er varslet
Sjåføren var en mann født i 1963 fra Jølster. De to passasjerene som døde, var en jente født i 1997 fra Flora og en mann født i 1944 fra Hemsedal.

De nærmeste pårørende er varslet, men politiet vil først offentliggjøre navnene når øvrig familie har fått beskjed.

Ulykken skjedde da et vogntog og en buss frontkolliderte på Sokna i Ringerike kommune ved midnatt natt til tirsdag.

Tre alvorlig skadd
Tre personer er innlagt på Oslo universitetssykehus med alvorlige skader etter ulykken, meldler NTB. De tre som er alvorlig skadd er to menn i 40-årene og en kvinne i 60-årene.

I alt elleve personer var involvert i ulykken, ni i bussen og to vogntogsjåfører.

En vogntogsjåfør i 50-årene er fratatt førerkortet og siktet for uaktsomhet etter ulykken.

Politiet understreker at beslaget er midlertidig og at det er på det rene at det var svært glatt på ulykkesstedet, skriver lokalavisa Ringblad.no.

Vogntog havnet i grøfta
Etterforskningsleder Arne Erik Håkonsen sier til avisa at vogntogsjåføren kom kjørende fra Bergen og skulle til Oslo da det gikk galt. Han mistet kontroll på semitraileren og ble stående med førerhuset i grøfta på motsatt side av veien. Hengeren sto delvis ute i veibanen, på skrå, ifølge politiet.

En buss med ni personer om bord kom kjørende i retning fra Oslo. Politiet er foreløpig usikre på om vogntoget sto i ro da bussen kom eller om det fortsatt var i bevegelse.

Buss traff henger på vogntog
Bussen skal ha truffet spisset på hengeren, i vindushøyde. Like etterpå kom det ytterligere et vogntog kjørende. Det rakk ikke å stoppe. Ifølge politiet klarte sjåføren å kile vogntoget inn i autovernet og unngikk å treffe bussen bakfra.

- Som en skøytebane
Det var svært glatt på stedet.

- Akkurat på stedet var det ekstremt glatt. Det var som en skøytebane noen hundre meter av veien, det gikk nesten ikke an å stå på beina, sier etterforskningslederen til Ringblad.no.

I alt 11 personer var involvert i ulykken. Tre er bekreftet omkommet. To skadde ble brakt til Oslo universitetssykehus, Ullevål, fire ble sendt til observasjon på Ringerike sykehus. To involverte ble sendt hjem, meldte Nordre Buskerud politidistrikt klokka 06.46.

Veien var på det tidspunktet fortsatt sperret og berging pågikk.

Klokka 08 meldte NRK Trafikk at riksvei 7 i Buskerud er åpen igjen.

Bussjåfør blant de omkomne
Blant de omkomne var bussjåføren på Sogn og Fjordane-ekspressen, som var på vei fra Gardermoen til Førde da ulykken skjedde. De to andre omkomne var passasjerer i bussen. Ulykken skjedde da vogntoget kom over i feil kjørefelt og traff bussen i fronten.

- Deretter kjørte ytterligere ett vogntog inn i de to kjøretøyene, forteller operasjonsleder Ole Kristian Bækkedal i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 23.56.

Det var svært glatt veibane som følge av underkjølt regn i området, sier politiet.

To fastklemt
To personer, en kvinne og en mann, ble sittende fastklemt i bussen etter ulykken. Begge ble fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo med alvorlig skader etter at de ble frigjort.

De to er begge nordmenn. I tillegg er en russisk kvinne innlagt til observasjon på Ringerike sykehus, opplyser politiet.

Blant de andre involverte var det to dansker og en svenske. Disse tre kom tilsynelatende uskadd fra ulykken, men var til sjekk på Ringerike sykehus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Siktet
Vogntogsjåførene er begge islendinger, og den ene av dem, en mann født i 1954, er siktet for brudd på veitrafikkloven. Siktelsen vil kunne bli utvidet hvis etterforskningen tilsier det.

- Politiet har sikret seg blodprøve av sjåføren og førerkortet hans er beslaglagt. Han kjørte vogntoget som traff bussen først, forteller operasjonsleder Bækkedal .

Det var mandag morgen uklart når det ville la seg gjøre å avhøre mannen.

Bussen som var involvert i ulykken, er eid av Firda Billag.

De omkomne, som alle var hentet ut av bussvraket ved 4.30-tiden, vil bli sendt til Rettsmedisinsk institutt i Oslo for obduksjon.

Forsøkte å stanse
Vogntogsjåføren som kom sist til stedet, sier til VG at han desperat forsøkte å stanse da han så ulykkesbussen, melder NTB.

- Jeg kom cirka fem minutter etter ulykken hadde skjedd. Jeg så bare en buss som sto i veien. Jeg bremset og prøvde å stoppe vogntoget, sier han.

- Det var veldig glatt på veien, veldig, veldig glatt. Jeg fikk ikke stoppet vogntoget og kom opp på siden av bussen.

Den 33 år gamle vogntogsjåføren var på vei fra Oslo til Bergen da ulykken skjedde.

- Jeg satt fast i bilen, så det var ingenting jeg kunne gjøre. Jeg ringte til politiet og varslet om ulykken og håpet det ville komme hjelp snart, forteller han til VG.

Politiet kom til stedet kort tid etter.

HTML EMBED

Kolleger fikk sjokkbeskjed
- Dette er en forferdelig ulykke, sier daglig leder Peter Midthun i Firda Billag til avisa Firda tirsdag morgen.

Han ble varslet om ulykken rundt 00.45.

Han kalte da inn beredskapsgruppa, som siden har vært tilgjengelig for de ansatte.

- De første sjåførene kom på jobb i halv sekstida, og vi tar imot andre sjåfører som kommer på jobb nå, sier Midthun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.