*Nettavisen* Nyheter.

Tenåring døde etter skyteepisode i Malmö

Politi undersøker åstedet for skytingen på Möllevångstorget i Malmö der to personer ble skutt.

Politi undersøker åstedet for skytingen på Möllevångstorget i Malmö der to personer ble skutt. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

En tenåring døde og en annen er påført livstruende skader etter en skyteepisode på en pizzarestaurant i Malmö lørdag kveld. Ingen er pågrepet, og politiet skal undersøke overvåkningsfilmer.

10.11.19 11:57

Politi og ambulanse rykket klokka 21.03 lørdag kveld ut til meldinger om skyting på en restaurant på Möllevångstorget i Malmö. I en pizzarestaurant på plassen fant de ett av skuddofrene liggende på gulvet.

Kort tid senere ankom et annet skuddoffer sykehusets akuttmottak med privatbil.

Ofrene, begge menn, er påført livstruende skader, opplyste sykehuset først. Begge er tenåringer mellom 15 og 18 år.

Døde av skadene

Søndag morgen ville ikke politiet kommentere tilstanden til de to. Helseforetaket Region Skåne opplyste natt til søndag på sine nettsider at den ene av tenåringene er død av skadene.

– Vi kan bekrefte at en 15 år gammel gutt er død, sier pressetalsmann Patric Fors søndag formiddag.

Politiet vil ikke kommentere tilstanden til den andre, og henviser til sykehuset.

Skyteepisoden utløste en stor politiaksjon. Politiet sperret av flere områder, også deler av sykehusets akuttmottak, av sikkerhetsårsaker.

- Vi er på plass for å sikre arbeidsmiljøet for helsepersonellet, sa Katarina Rusin i politiet til Aftonbladet lørdag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre. SPERRET AV: Politiet i Malmö har fått inn flere meldinger om høye smell rundt i byen lørdag. To personer skal også være skutt.

SPERRET AV: Politiet i Malmö fikk lørdag kveld inn flere meldinger om høye smell rundt i byen.  Foto: Johan Nilsson/NTB scanpix (NTB scanpix)

Undersøker overvåkningsbilder

Den første meldingen om smell i Malmö i Sverige kom klokken 20.57 lørdag kveld. Det er usikkert om det er snakk om flere smell, og om det har dreid seg om eksplosjoner.

- Vi har fått ulike opplysninger om hvorvidt det er en eller flere smell og hvor det smalt, sa Rusin til Aftonbladet.

Det skal ha vært mange vitner til skytingen, som avhøres av politiet.

Vitner har forklart at skudd ble avfyrt gjennom vinduet til pizzarestauranten. Den ene skadde fikk førstehjelp av politiet inne i restauranten, men den andre skal ha ligget på plassen utenfor før vedkommende ble kjørt i en privatbil til sykehuset.

To mistenkte personer ble sett forlate stedet på en sykkel, skriver avisen Sydsvenskan. Ved midnatt fant politiet en sykkel liggende på gaten i Klaragatan, en snau kilometer unna plassen der skytingen skjedde. Politi med hunder startet søk i området.

– Jeg hørte fem-seks skudd, forteller en kvinne som satt i en restaurant på den andre siden av gaten for pizzeriaen hvor skytingen skjedde.

Politiet arbeider søndag med vitneavhør og med å gjennomgå overvåkingsbilder fra området. Ifølge Aftonbladet skal nemlig politiet undersøke overvåkningsfilmer fra Möllevångstorget.

Så langt er ingen pågrepet.

Eksplosjon i bil

Seks minutter før skyteepisoden lørdag kveld fikk Malmö-politiet også flere meldinger om en kraftig eksplosjon i sentrum av byen. Eksplosjonen skjedde i en bil rundt en kilometer unna torget.

– Vi sendte store ressurser til stedet, og der fant vi en bil med omfattende skader. Den nasjonale bombegruppen er på vei for å undersøke om det finnes noen rester av sprengladningen, sier Rustin.

Politiet har ikke fått melding om personskader fra eksplosjonen, og det er foreløpig uklart om det er noen eventuell sammenheng mellom de to hendelsene.

– Det er altfor tidlig å si. I dag etterforsker vi disse to hendelsene separat, sier pressetalsperson Patric Fors.

Klikk på bildet for å forstørre. Politiet har fått meldinger fra flere som har hørt mulige eksplosjoner i Malmö lørdag kveld.

EKSPLOSJONER: Etter skyteepisoden var det også en eksplosjon i byen.  Foto: (Google Maps)

Hele bygningen ristet

Aftonbladet har snakket med flere vitner i Malmö.

- Vi hadde vært på teater. Da hørtes en kjempehøy eksplosjon rett før klokken 21. Det var som at man kjente trykkbølger, sier en kvinne.

En annen satt hjemme i sofaen da det smalt:

- Hele bygningen skalv. Så kom det mange utrykningskjøretøy, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre. KRAFTIG SMELL: Politiet i Malmö har fått inn flere meldinger om høye smell rundt i byen lørdag.

KRAFTIG SMELL: Politiet i Malmö har fått inn flere meldinger om høye smell rundt i byen lørdag. Foto: Johan Nilsson/tt (NTB scanpix)

100 eksplosjoner

Eksplosjonen var svært kraftig og kunne høres flere steder, og det antas å være derfor at politiet ble varslet fra ulike adresser i byen.

– Men vi undersøker også om det kan ha skjedd flere eksplosjoner enn den i bilen. Vi har ikke fått noen rapporter om personskader, sier Rusin.

Området er sperret av, og politiet avhørte lørdag kveld vitner til hendelsen.

Det svenske politiets bombegruppe hadde i løpet av årets ti første måneder rykket ut på 100 eksplosjoner. Flere personer har fått alvorlige skader i eksplosjonene, som ikke har krevd menneskeliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag