Gå til sidens hovedinnhold

Tenåring i Oslo død etter tuberkulose

En ungdomsskoleelev fra Oslo døde i sommer etter å ha vært syk av tuberkulose. Dødsfallet er det fjerde i sitt slag på mer enn 40 år.

Oslo (NTB): - Det er høyst uvanlig at barn og unge under 20 år dør av tuberkulose eller der sykdommen har vært medvirkende årsak til dødsfallet. Siden 1972 har vi foruten dette, kun registrert tre slike tilfeller, sier Trude Arnesen i Folkehelseinstituttet til NTB.

Mellom 1890 og 1960 krevde sykdommen så mange som 250.000 liv i Norge. Bedre medisinsk behandling og bedre sosiale forhold førte til at forekomsten av tuberkulose i Norge i mange år var forsvinnende lav. De senere år har det blitt noe flere tilfeller, men tuberkulose er fremdeles en relativt sjelden sykdom i Norge.

Folkehelseinstituttet registrerer hvert år 350-400 nye tilfeller av tuberkulose. Om lag to av tre tilfeller er lungetuberkulose og omtrent 85 prosent av de syke er født i utlandet. Gutten som døde i sommer, har familiebakgrunn fra Somalia.

- Smittefaren er lav og medisinene er gode. Under 10 prosent av dem som har tuberkulosesmitte, utvikler sykdommen. De som får tuberkulosesykdom i Norge i dag, kan regne med å bli friske igjen. Dette aktuelle tilfellet i Oslo er et klart unntak. Det vil ikke medføre endringer i våre anbefalinger når det gjelder tuberkulose i Norge, men viser hvor viktig det er at kontrollsystemet som er der, gjennomføres, sier Arnesen. (©NTB)

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken