*Nettavisen* Nyheter.

Tenåringer påvirkes av «Hollywood-sex»

FAR OG SØNN: Mr. Levenstein (Eugene Levy ) og Jim Levenstein (Jason Biggs ) deler et stort øyeblikk i Paul Weitz-filmen «American Pie». Foto: (Sandrew Metronome)

Ny undersøkelse hevder at seksuelt innhold i tenåringsfilmer får unge mennesker til å ville debutere tidligere.

(SIDE2): Vågale filmer får opplevelsessultne tenåringer til å ville ha sex.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Vil teste ut det de ser
Det finnes mange delte meninger om seksuelt innhold i mediene har betydning for sexlivet til tenåringer eller ikke. En ny studie publisert «Psychological Science» hevder nå at såkalt «Hollywood-sex» i tenåringsfilmer er med på påvirke deres sexatferd.

Forskerne har sett på koblingen mellom sex i amerikanske filmer og kondombruk, antall sexpartnere og debutalder hos en gruppe tenåringer

Forskergruppen så på 684 filmer fra toppselgerlister mellom 1998 og 2005 der de identifiserte seksuelt innhold. Samtidig så de på hvordan forbruket av disse filmene til 1228 gutter og jenter mellom 12 og 14 år var på en seksårsperiode samt at deres seksuelle atferd ble undersøkt.

- Tenåringer som var eksponert for meget seksuelt innhold i filmene debuterte tidligere enn andre. De hadde også flere partnere og det er mindre sannsynlighet for at de bruker kondom ved tilfeldig sex, sier lederen av undersøkelsen Ross O’Hara.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

Forskerne mener at tenåringer generelt har et personlighetstrekk som kalles for «sensation-seeking» som på norsk oversettes med «opplevelsessøkende». Dette går ut på at man har et ønske å oppsøke tilfredstillelse gjennom nye, intense opplevelser og forskergruppen mener at denne søkingen også er gjeldende i deres seksualliv.

Men ifølge forskerne vil filmsexen de ser i tenåringsperioden påvirke de unge så mye at deres opplevelsessøkende atferd forsterkes enda mer og også fortsetter når de kommer opp i tjueårene.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Replikker kan også påvirke
O'Hara tror også at disse filmene inneholder et manus med mye sexprat som ungdommene i stor grad benytter seg av i sitt eget sexliv.

I følge undersøkelsen får 57 prosent av amerikanske tenåringer sin seksualundervisning gjennom media og derfor blir det vanskelig skille mellom det de ser på film og det de selv opplever i sin egen virkelighet. Forskerne i studien vil anbefaler nå foreldre med å holde barna unna filmer med seksuelt innhold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.