RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenåringer psykisk syke i fengsel

Foto: Scanpix
Hele 90 prosent av norske varetektsfengslede tenåringsgutter har psykiske lidelser.

(SIDE2): I en undersøkelse om mental helse blant varetektsfengslede tenåringsgutter er 36 av de 40 spurte vurdert til å ha en eller flere psykiske lidelser. Studien er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Undersøkelsen fant sted i ett av Norges større fengsler. Det er et rent mannsfengsel, og om lag 50 prosent av de innsatte sitter i varetekt.

Uheldig med langtidsvaretekt
I tidsskriftet påpekes det at varetektsinnsatte på mange måter står i en særstilling i norske fengsler og at selve fengslingen ofte innebærer en dramatisk og akutt livskrise. I utlandet har man som oftest egne varetektsanstalter, mens i Norge sitter alle varetektsinnsatte i ordinære fengsler.

Selv om fengselsvesenet har ansvar for innholdet i soningen til alle dømte, har de i henhold til straffegjennomføringsloven ikke noe tilsvarende ansvar overfor varetektsinnsatte. Disse får ikke nødvendigvis tilbud om aktiviteter som skole eller arbeid, og de deltar ikke i fengslenes programvirksomhet. Det pekes også på at det er uheldig at varetektsinnsatte i enkelte tilfeller kan sitte inne i flere måneder. Norge er kritisert fra utlandet for sine lange varetektsfengslinger.

Les mer om helse og psykisk helse her

Atferdsavvik
Av resultatene i undersøkelsen fremgår det at kun fire ungdommer hadde ingen psykisk lidelse. De 36 med psykiske avvik hadde i snitt 2,5 diagnoser, der rusmisbruk/rusavhengighet var hyppigst. Ulike typer alvorlig atferdsavvik forekom hos 30 av ungdommene, av disse fylte ni kriteriene for dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Angst og/eller depresjon og hyperkinetisk lidelse (samlebetegnelse for ufrivillige kroppsbevegelser ved forskjellige nervesykdommer som berører basalgangliene, journ.anm.) var også hyppig. Mange av ungdommene hadde udekkede behandlingsbehov i tillegg til store sosiale problemer, med avbrutt skolegang og manglende sysselsetting. Tre av fire ungdommer hadde innvandrerbakgrunn.

  • Psykiske avvik, især atferdlidelser og rus, forekommer hyppig blant varetektsinnsatte unge menn.
  • Svært få oppgir at de har eller har hatt kontakt med hjelpeapparatet.
  • De fleste har mangelfull skolegang, og det er lav sysselsetting.
  • Andelen med innvandrerbakgrunn er høy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utbredt misbruk og avhengighet
I alt 30 av ungdommene hadde ulike typer atferdsavvik. 21 fylte kriteriene for alvorlig atferdsforstyrrelse. De resterende ni ungdommene tilfredsstilte tre eller flere av de seks diagnostiske kriteriene for dyssosial personlighetsforstyrrelse, i tillegg til de generelle kriteriene for personlighetsforstyrrelse.

Av de 31 ungdommene som brukte psykoaktive stoffer, var det 21 misbrukere, mens ti fylte kriteriene for avhengighet. De fleste brukte en blanding av narkotiske stoffer, medikamenter og alkohol. Fire brukte kun alkohol som rusmiddel. 12 ungdommer hadde symptomer forenlig med en hyperkinetisk lidelse. Alle disse hadde også atferdsforstyrrelse eller dyssosial personlighetsforstyrrelse. Ingen fikk medikamentell behandling for sin hyperkinesi.

Mange suicidale
Sju ungdommer hadde gjentatte suicidalforsøk bak seg, mange av alvorlig karakter.

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Det fremgår av § 9-2 i forskrift om ordningen av påtalemyndigheten at personer under 18 år ikke bør pågripes eller varetektsfengsles hvis det ikke er særlig påkrevd. Ved fengsling av personer under 18 år skal barnevernstjenesten varsles. Målet er at ingen under 18 år skal sitte i fengsel. For dem under 16 år bør det i stedet for fengsling forsøkes andre tiltak, for eksempel midlertidig plassering i egnet institusjon under barnevernet. Norske fengsler er ikke spesielt tilpasset unge mennesker. Likevel hender det at unge helt ned i 15-årsalderen settes i varetekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere