*Nettavisen* Nyheter.

Tenårings-tv på sitt beste

Med dokumentarserien «UT» gir NRK et program som burde benke både tenåringene og foreldrene foran tv-skjermen.

02.03.06 09:09

(SIDE2) I den syv episoder lange dokumentaren møter vi Dennis (17), søstrene Petra (16) og Sarah (15), samt Jørgen med deres familier. De er i alderen 15-17, en periode i livet med mye forandring. De føler seg voksne, men må fortsatt forholde seg til regler foreldrene setter for dem. Nøkkelord for foreldrene er grensesetting og kommunikasjon. For ungdommene er det selvstendighet, løsrivelse og at de håper at foreldrene kan stole på at de tar fornuftige valg. Ved å følge tett på praktiske situasjoner har programskaperne klart å vise hvor vanskelig denne balansen er, og det gir tv som engasjerer uten at det blir belærende skole-tv.

Dennis er rapper og bokser. Da vi møter ham første gang, er han utestengt fra sporten fordi han har tatt i bruk sine kampferdigheter utenfor treningsringen. Han vil gjerne være lenger ute om natten enn det moren ønsker, og er usikker på om han vil forsake det som må til for å satse på boksingen igjen. På tross av uenighetene er kjærligheten og respekten mellom mor og sønn åpenbar. Det spesielle med Dennis i serien er at han døde i en bilulykke en uke etter at opptakene var over, og at familien har ønsket at den likevel skulle gå på tv som planlagt. Det rører, og gir nesten ufattelige dimensjoner til Dennis’ historie.

I «UT» treffer vi også Sarah og Petra. De er søstre, men veldig ulike. Sarah er en typisk guttejente og er ufrivillig singel. Hun skal snart konfirmeres, og er opptatt av hva det fører med seg av forventninger til henne. Petra har en kjæreste som hun beskriver som sin beste venn, men hun synes han blir dum når han drikker. Hun har diagnosen ADHD, og er så frustrert over krangling med lærerne at det til og med har ført til slåsskamp.

Den fjerde personen som spiller en hovedrolle i serien, er Jørgen (16). Han er på skikkelig kollisjonskurs med foreldrene. De tror han røyker hasj, og han går ute om natten uten at foreldrene vet det. Han ønsker å søke seg til en skole i en annen by for å få litt distanse, og - håper han - bedre forholdet til familien.

Det beste med «UT», mener jeg, er at det ikke er blitt en slik dokumentar som foreldrene mener husets ungdom må se. Men derimot en serie som jeg tror jeg sjøl gjerne ville sett da jeg var i den alderen. Den virker spennende, på den måten at man lurer på hvordan det vil gå med hovedpersonene. Og kameraet har kommet så tett på ungdommene og deres familier at det virker ærlig og ekte.

Ros også til nettsidene til programmet, som gir omfattende informasjon og legger opp til aktuelle saker sendetiden igjennom.

UT på nett finner du her

«UT» sendes onsdager kl 19.55 på NRK1, og i reprise mandager på NRK2 kl 19.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag