*Nettavisen* Nyheter.

Tenk bagasje før flyturen

Sikkerhetskontrollen på flyplassen blir stadig mer omfattende, men bagasjen kommer seg ikke alltid like trygt frem til målet. Her er noen tips på reisen.

25.08.06 09:12

(SIDE2): Det er innført strenge restriksjoner for bagasje ved flyavgangene fra flere flyplasser rundt om i verden.

I tillegg har enorme mengder med bagasje kommet på avveie etter avsløringene rundt de antatte terrorplanene i London. Bare British Airways alene opplevde at 20.000 forsendelser ikke kom frem sammen med de respektive passasjerene i dagene etter 10. august.

For å beskytte din bagasje best mulig frem til bestemmelsesstedet bør disse rådene fra About Travel etterfølges:

1. Forsikring

Ikke vær for sikker på at flyselskapet erstatter savnet bagasje. Blir kofferten borte vil en eventuell kompensasjon sjelden dekke verdien av innholdet. Dermed kan det være greit å sjekke på forhånd hva reiseforsikringen dekker, om uhellet skulle være ute.

2. Lage en liste

Når du pakker, kan det være greit å lage en liste på hva som tas med på turen. Ta med rubbel og bit, for selv t-skjorter og underbukser koster litt når man legger det sammen. Ta med en kopi av listen og ha en hjemme og en med på reisen. Listen kommer godt med når forsikringsselskapet vil vite mest mulig.

3. Merk bagasjen godt

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rune Petter Ness (Scanpix)

Vær nøye med å merke bagasjen din med adresselapper både på utsiden og på innsiden. Papiroblat fra flyselskapene har en tendens til å falle av, og uten identifikasjon på innsiden er det vanskelig å gi reisegodset en identitet.

4. Lås bagasjen

En lås skaper en viss form for trygghet, men av sikkerhetsmessige årsaker bør låsen være av typen TSA. Disse låsene er merket med en rød fakkel og kan åpnes, og låses igjen, av sikkerhetspersonell på flyplassene.

5. Send bagasjen på forhånd

Det kan koste litt ekstra, men bagasjen kommer gjerne tryggere frem om man sender ting i forkant av reisen. Her kan det være flere aktører å velge mellom og ikke alle kan garantere for kamera eller en bærbar pc.

6. Kjøp det der

Mange ting kan kjøpes ved reisens slutt. En billigere pris er ofte en hyggelig bonus for oss nordmenn. Mindre bagasje er ingen dårlig unnskylding for ekstra shopping.

7. Kle deg godt

Smykker og dyre klokker bør man helst ikke pakke ned i bagasjen. Etter de siste tiders restriksjoner på håndbagasje er den beste løsningen å ha slike ting på seg. Er du redd for å bli et yndet mål for tyver, kan en høyhalset genser gjøre susen. Litt styr blir det kanskje i sikkerhetskontrollen, men verditransporten må komme foran.

8. Legg ting igjen hjemme

Spør deg selv om du virkelig trenger å ta med deg den ekstra buksen eller datamaskinen. Skal man på ferie eller forretningsreise er det kanskje lurt å ikke ha med seg hele garderoben. Skulle det være noe prekært som dukker opp, er det bare å dra på handletur. Mye kan også leies rundt om i verden.

God tur!

Mer bagasjeservice: Smart slankekur før tur

Les også: Førstehjelp på flyplassen

Flere ferie- og reisesaker finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.