RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenk deg 11 prosent

Sist oppdatert:
Det kan fort bli en realitet for den nordatlantiske tigerøkonomien. Høy inflasjon og kraftig valutafall kan sende rente på island høyt opp:
Sedlabank, eller den islandske sentralbanken, vil kunne heve renten til hele 11,25 prosent fra dagens nivå på 10,75 prosent. Det mener fire av fem økonomer som Bloomberg News har snakket med. Den femte økonomen forventer en oppgang på en kvart prosent.

Årsaken til dette er at den islandske kronen så langt i år har vært svært svak. Valutaen har falt 12 prosent mot dollaren i år, og er den nest verste av de 62 valutaene som Bloomberg følger. Grunnen til denne relativt kraftige nedgangen er akselererende inflasjon, kraftig oppgang i bedrifters gjeld og det økende handelsunderskuddet.

Dessuten har eiendomsprisene steget og dratt med seg konsumprisene, som har vært over sentralbankens mål i to år.

Om islendingene hever renten vil vise seg klokken 11.00 norsk tid torsdag. Men den svekkede kronen til islendingene har ikke bekymret den islandske sentralbanken nevneverdig.

Visesentralbanksjef Ingimundur Fridriksson sa tirsdag at nedgangen for valutaen så langt i år ikke var noe krise siden den kraftige oppgangen i 2001 var uholdbar i lengden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere