Gå til sidens hovedinnhold

Tenk deg sunn

Ikke snakk i telefonen eller les avisen mens du røyker.

Frogner: – Nytt år og nye muligheter bidrar til at mange tar et oppgjør med egen levemåte, sier livsstilsterapeut Victoria Aase i Carpe Diem Consulting på Frogner.

Hun forteller videre at i 97 prosent av tilfellene, er handlingene våre ubevisste. Røyking, overspising og neglebiting er typiske eksempler som fort kan få negative konsekvenser. Det bevisste sinnet vårt vet at dette er usunt, mens det ubevisste styres ikke av fornuft.

Tenk på at du røyker

Røykeslutt er et velkjent nyttårsforsett for mange. Ifølge terapeuten er den viktigste utfordringen å bli klar over hvor ofte man faktisk tar seg en sigarett.

– En røyker forbinder som regel sigaretten med noe mer. Mange drikker for eksempel kaffe samtidig, leser avisen, eller tar en telefon. Dette er ubevisste handlinger og bidrar til at folk slipper å tenke på at det de faktisk gjør er helseskadelig, forteller Aase.

Hennes beste råd er derfor at man skal fokusere på at man faktisk røyker når nikotinfristelsen blir for stor. Er du en av dem som røyker i bilen, burde du ifølge Aase, stoppe og gå ut av hvis du må ha deg en sigarett. Du skal i tillegg kjenne etter på hvordan stoffene sprer seg i kroppen din. Si også gjerne høyt til deg selv at du skal ut å forgifte kroppen din.

– På denne måten blir man bevisst på selve handlingen, sier terapeuten.

Effektivt med hypnose

Hun understreker at hypnose har vist seg å være den mest effektive behandlingen hvis man trenger profesjonell hjelp til å bli røykfri.

– Gjennom hypnose snakker jeg til klientens ubevisste sinn. Vi har i forkant hatt samtaler om hvorfor vedkommende ønsker å bli røykfri, og det er disse argumentene jeg bruker til å overbevise det ubevisste sinnet, sier hun.

Aase forteller videre om vrangforestillingene noen mennesker har om hypnose. Ukontrollerbare handlinger og hukommelsestap samsvarer ikke med det som skjer i virkeligheten.

– Hypnose blir ofte framstilt veldig dramatisk på film. Mine klienter har full kontroll på hva de forteller meg, og kan når som helst reise seg og gå ut døren hvis de ønsker det. Mange opplever dessuten hypnosen som svært behagelig, tilføyer hun.

Mye fett og lite karbohydrater

Det er terapeutens råd for en smalere midje.

– Jeg spiser ofte egg og bacon til frokost. Jeg tror på et såkalt steinalderkosthold med mye kjøtt, fisk, egg og grønnsaker. Ved å kutte ut alle de ”raske” karbohydratene er mye gjort. Jeg tenker da på sukker, kornprodukter og stivelse. Det siste finnes det for eksempel mye av i poteter og pasta, forteller hun.

Men at man fortsatt skal kunne kose seg, det er terapeuten fullstendig enig i.

– Bytt ut sukker med søtningsmidler som for eksempel Stevia. Stevia utvinnes av en plante, og er mye sunnere. Tar du slike bevisste valg er mye gjort, og du kan fortsatt nyte deilige desserter, sier hun.

Igjen legger hun vekt på tankenes makt.

– Bevisstgjøring gjelder også når man vil gå ned i vekt. Det å se for seg at man er noen kilo lettere, er for mange en begynnende motivasjonsfaktor. Virkeligheten er et resultat av det du tenker, avslutter hun.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte