RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenk sikkerhet i kajakken

Sist oppdatert:
Tusenvis av nordmenn har de siste årene gitt seg i kast med en ny måte å nyte sjøen på. Men padling i kano og kajakk kan også være risikofylt.

Våren er her for alvor, og mange gjør seg klare til en ny sesong med padling. Det frykter Redingsselskapet kan bli dødelig.

Våren er kanskje den farligste tiden for kajakkpadlere. Det er varmt og fint i været. Det frister å kaste jakka og nyte sola.

Men vannet er kaldt. 4-5 grader er nokså normalt tidlig på våren.

Skulle kanoen eller kajakken velte, er det ikke mange minutter en holder ut i vannet før det blir kritisk. Informasjonsjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet har allerede vært flere turer på sjøen, og sett at antallet kajakker på fjorden har økt i år.

Flere ulykker
- Kano og kajakk øker veldig. Folk padler som bare det. I Oslofjorden ser vi allerede veldig mange som er ute i kajakk. Men det hjelper ikke om du flyter. Du fryser i hjel hvis du blir liggende i vannet, sier Johnsen til TV 2 Nettavisen.

- Siden 1993 har vel 400 mennesker omkommet i drukningsulykker her i landet. De aller fleste har falt uti fra små, åpne båter, sier han videre.

Han er redd for at vi i tiden fremover mot varmere vann, vil oppleve flere kajakkulykker.

- Kajakk er bortimot den ultimate naturopplevelse. Men så lenge så mange uerfarne mennesker skaffer seg en kajakk, må en regne med en økning i ulykkene, fortsetter Johnsen.

Hva kan en gjøre?
51 mennesker druknet fra fritidsbåter i fjor. Mange med litt alkohol i blodet. Er du en litt seriøs kajakkentusiast, har du forhåpentligvis ikke alkohol innabords mens du paddler. Da går i så fall nedkjølingen ennå raskere hvis du skulle gå rundt. Det er nemlig hypotermi, eller nedkjøling som er den største faren nå på våren.

- Går en rundt, kan en i verste fall få et illebefinnende i løpet av noen sekunder sier Johnsen.

Derfor er det viktig å holde seg nærme land nå om våren. Padlerne må tenke på at de bør kunne svømme inn til land på noen minutter.

Det er også viktig å tenke på vanntemperatur og ikke lufttemperatur når en kler seg. Ull innerst mot kroppen er helt nødvendig.

- Ta kurs
Johnsen oppfordrer også alle uerfarne kajakkpadlere til og ta seg et kurs i trygge omgivelser.

I tillegg til eskimorulle, eller i stedet for, kan det være viktig å kunne bruke årepose til redde seg opp i kajakkene igjen. Kameratredning og bruk av slepeline og pumpe er også viktig å beherske for å ferdes trygt på sjøen.

- Andre, større båter er også en ting padlere må passe seg for. Kanskje burde en utsyre havkajakkene med en liten mast med et flagg i.

- For noen år siden kan jeg huske at det ikke var uvanlig. Da blir det lett å oppdage sjøens myke trafikanter for andre som er ute i båt, sier Ingvar Johnsen til TV 2 Nettavisen.

Men tar en visse forholdsregler og tenker seg litt om, er en kajakktur nå på våren, mest av alt en herlig opplevelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere