Gå til sidens hovedinnhold

Tenker bredt

Fagforeningsleder, menighetsråd og Frp-politiker? Ikke noe problem, sier BU-medlem Arne Østreng.

NORDRE AKER: Vi møter Arne Østreng i Innovasjon Norges hovedkontor i Akersgata. Han er siviløkonom og jobber som seniorrådgiver i selskapet som hjelper til med å gi liv til gode ideer fra gründere og etablerte bedrifter. Arne har reiselivsnæringen som felt, og dersom noen ønsker støtte til å bygge et nytt hotell eller en opplevelsespark i østlandsområdet, er sjansene store for at det er nettopp han som vurderer om prosjektet fortjener drahjelp.

Formålet vårt er å skape bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsømme bedrifter og prosjekter som gir økt verdiskapning, forklarer han.

Noen lesere vil nok forbinde Innovasjon Norge med tv-serien «Skaperen». Sammen med TV2 letet selskapet fram gode ideer og oppfinnelser fra hver en krok i det ganske land.

Jeg hjalp til under innspillingen i Sandefjord i den første sesongen. En av oppgavene mine var å trøste deltakere som ble sendt hjem igjen. Noen tok det svært tungt og følte nok at de fikk drømmen knust. Andre tok tilbakemeldingene med seg til tegnebordet for å utvikle ideen videre. Det er spennende å se kreativiteten som finnes der ute, smiler Arne.

Blander roller?

I tillegg til bydelsutvalgsvervet for FrP, er Arne vara i driftsstyret på Grefsen skole, medlem i menighetsrådet i Tonsen kirke og han har vært hovedtillitsvalgt i fagforeningen på arbeidsplassen siden 1972.

Mange reagerer på at jeg som FrP-politiker både er aktiv i et menighetsråd og i fagbevegelsen. Men jeg synes det er helt naturlig. Jeg er samfunnsengasjert, interessert i mine medmennesker og drives nok derfor av en del idealisme. FrP er et parti for folk flest, og vervene mine dekker de ulike segmentene i samfunnet godt. Nå er det slik at fagbevegelsen har mange medlemmer fra FrP, selv om LO ikke liker å innrømme det, sier Arne.

Vil ha mer demokrati

Etter å ha bodd på Lofthus hele sitt liv, kjenner Arne bydelen godt. Han rykket inn som fast representant i bydelsutvalget (BU) det siste året av forrige valgperiode da en partikollega flyttet. I høst ble han gjenvalgt.

Arne mener mye kan gjøres for å redusere dagens politiske byråkrati.

I eldreomsorgen bør den enkelte få midler til behandling og omsorg direkte fra staten, og ikke etter siling gjennom kommunalt politikerstyrt byråkrati. Min erfaring fra næringslivet er at det er behov for forenklinger i det offentlige byråkratiet. Jeg har tro på at direktedemokrati og brukerstyrte tjenester vil gi lokalbefolkningen mer innflytelse, sier Arne, som mener det offentliges rolle bør begrenses til å lage overordnede lover og retningslinjer, og å reagere når de ikke blir fulgt.

Virkelig demokrati får vi først når alle stemmer teller likt, sier han.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted