RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenketank advarer mot boligboble

Oslo (NTB): Tenketanken Manifest Analyse sammenligner Irlands boligboble med det norske boligmarkedet og advarer mot at boblen vil sprekke dersom politikerne ikke foretar seg noe.

- Man ser aldri en boble før den sprekker. Hvis politikerne ikke gjør noe med dagens boligsituasjon, kan dette komme til å bli et stort problem i Norge, sier Ebba Boye i Manifest Analyse til Klassekampen.

I en ny rapport sammenligner tenketanken boligboblen i Irland i 2007 med dagens situasjon i det norske eiendomsmarkedet, med priser som skyter i været etter 20 år med kontinuerlig vekst. I Irland sprakk boligboblen etter at prisene hadde steget i 15 år på rad.

- Den største faren er at prisveksten ikke følger inntektsveksten. Da tvinges folk til å låne mer, og den norske husholdningsgjelden er på et rekordhøyt nivå med et gjennomsnitt på 212 prosent av inntekten, sier Terje Solberg, som har skrevet rapporten.

I Manifest Analyse mener man at ensidig satsing på boligbygging ikke vil stanse veksten i et overpriset boligmarked. Isteden må målet være å gjøre det mindre lønnsomt å gjøre bolig som et investeringsobjekt.

- En bolig skal først og fremst være et hjem. Derfor må man bruke politiske midler som gjør det mindre attraktivt for spekulanter, sier Boye og sier man må fjerne forventningen om at prisen på en bolig alltid vil stige. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere