Gå til sidens hovedinnhold

Tenner fakler for Joshua French

Ildsjelene bak lørdagens fakkeltog for Joshua French har vært i kontakt med så å si hele det offentlige Norge. Nesten ingen vil ta i saken.

KONGO/OSLO: Førstkommende lørdag, den 16. november, blir det fakkeltog for Joshua French. Toget starter fra Jernbanetorget klokken 16 og går langs Karl Johans gate til Eidsvolls plass, foran Stortinget. Arrangementet ledes av sjømannsprest Terje Bjerkholt.

LES OGSÅ: – Joshua French: Mamma, det ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

Foran Stortinget blir det musikk, operasanger Gjøril Songvoll vil synge, og det blir holdt en minnemarkering for Tjostolv Moland.

Det vil også bli holdt flere appeller, blant annet fra Joshuas mor, Kari Hilde French. Representanter fra Unge Venstre og KrFU skal også holde appeller.

Upopulær fanesak

Ildsjelene bak fakkeltoget består av en gruppe på fem personer, tre av dem har selv bodd i Afrika på 80-tallet.

– Vi vet hvor fort man kan havne i trøbbel i enkelte afrikanske land, det kunne like gjerne vært meg eller en i min familie som havnet i denne situasjonen, forteller Marianne Groven. Ekteparet Arvid og Gulla Gramstad forteller at de selv var eventyrere da de dro til Afrika for flere tiår siden.

Gjennom Facebook ble trioen kjent med Helen Bøe som forteller at hun ble så berørt da hun hørte nyhetene om Tjostolv Molands død at tårene trillet og hun måtte stanse bilen.

– Det er så stille rundt denne saken, jeg kjente at jeg bare ikke kan akseptere det. Under fakkeltoget vil vi vise at det er mange som ikke har glemt og vi godtar ikke situasjonen, sier hun.

I tillegg knyttet Anne Willumstad seg til gruppen.

I mange uker har de fem jobbet for å få med politikere, næringslivstopper, humanitære organisasjoner, kjendiser, hele det offisielle Norge, med på laget.

Et brev ble sendt til 169 stortingsrepresentanter, tre av dem sendte svar tilbake. Ingen vil holde appell under lørdagens markering. Nå på tampen, har to ungdomspartier sagt at de vil være representert, Unge Venstre og KrFU.

LES OGSÅ: Mor mister aldri håpet om at Joshua kommer hjem til Lambertseter

Frykter for Joshuas liv

Joshua French sitter fengslet på femte året i Kongo med flere dødsdommer på seg, blant annet for spionasje.

I august i år ble Tjostolv Moland funnet død på cella. I disse dager har det kommet frem at kongolesiske myndigheter vil ha nye avhør av French i forbindelse med Molands død. Til tross for at rettsmedisinere har konkludert med at intet kriminelt har forekommet.

– Vi frykter for Joshuas liv, ingen overlever et kongolesisk fengsel i lengden, sier Gulla Gramstad.

– Han sitter på timannscelle med hengelåser på døren i 16 timer i strekk, uten tilsyn. Han lever under uverdige forhold, det er utrolig at han har klart seg så langt, sier Groven.

– Nå setter vi vår lit til den nye regjeringen og den nye utenriksministeren. De må finne en løsning og få Joshua til Norge, sier Arvid Gramstad.

LES OGSÅ:

– Verdens beste bror

Ber for sønnen i Kongo

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai