*Nettavisen* Nyheter.

Tenner julegrana i november

Foto: Øyvind Bratt (Rana Blad)

Næringsforeningen vil ikke vente til første søndag i advent.

06.11.13 23:01

MO I RANA (Rana Blad): Til tross for kraftige reaksjoner på tidlig adventsstart i fjor; også i år blir det julegrantenning lenge før første søndag i advent i Mo i Rana.

Les saken i Rana Blad

I fjor ble julegrana tent under nattåpent den 20. november, og ikke første søndag i advent slik tradisjonen har vært. Næringsforeningen har bestemt seg for at julegrana også i år skal tennes under nattåpent, lenge før første søndag i advent. Mens første søndag i advent i år faller på 1. desember, tennes julegrana i Rana torsdag 21. november.

Er det OK med julegrantenning i november? Si din mening i kommentarfeltet!

- Det har vært en diskusjon på det, og det er vanskelig å gjøre alle til lags, sier Trine Rimer, daglig leder i Rana Næringsforening.

Næringslivets valg
- Det er handelsnæringa som arrangerer og betaler dette, ikke frivillige lag og organisasjoner, som tilfellet har vært tidligere. De vil gjerne at arrangementet skal finne sted når butikkene er åpne, og det er de ikke på søndager. Folk tenker kanskje at dette kommer av seg selv, men det gjør det ikke. Noen må arrangere, sier Rimer.

Da næringsforeningen i fjor flyttet julegrantenninga til halvannen uke før advent, var det mange som reagerte negativt på dette. Rimer skjønner at skjønner at folk reagerer, men understreker at det er næringsforeningas medlemmer som betaler.

Næringslivet har brukt 700.000 kroner på å lyse opp julebyen og vintermørket

- Jeg kan forstå at det blir kritikk når man endrer på en fast tradisjon, men dette skal være en hyggelig sak. Næringslivet har brukt 700.000 kroner på å lyse opp julebyen og vintermørket.

Jeg ønsker også at julebyen kan utvikles videre i årene som kommer. Da er det litt synd at datoen blir viktigere enn det som gjøres, sier hun.

Tradisjonen har, inntil i fjor, vært at julegrana tennes første søndag i advent. Trine Rimer mener at endringen av dato medfører fordeler.

Byutvikling
- Da kan folk markere første søndag i advent på ordentlig måte, for eksempel på skolen og i kirken. Det slipper å konkurrere med det som skjer i byen, sier hun.

Rimer påpeker også at byutvikling er et hovedmål for kommunen.

- Med dette skjer det noe i byen, det er positivt. Man må kunne tenke nytt, sier hun, og legger til at det var langt flere på julegrantenningen i fjor enn tidligere år.

Forbauset
- Er det mulig! utbryter kommunestyrepolitiker Linda Veronika Eide (Ap), når hun får vite av Rana Blad at næringsforeningen tenner julegrana tidlig også i år. Hun var en av de som reagerte på endringen av dato i fjor.

Eide poengterte at næringsforeningens engasjement var bra, men at julegrantenning 20. november var en hån mot adventstiden. Hun er overrasket over at man har valgt ikke å flytte julegrantenninga tilbake til første søndag i advent, etter alle de negative reaksjonene som kom i fjor.

Jeg må si jeg er veldig forbauset

- Jeg trodde kanskje de hadde tatt signalene. Det var ikke mange som var for dette i fjor heller. Jeg må si jeg er veldig forbauset over at Rana Næringsforening ikke tar signalene, sier Linda Veronika Eide.

Les flere saker i Rana Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.