Gå til sidens hovedinnhold

Tente på bolig og etterlot rullestolbruker

Slik så den kommunale leiligheten ut etter skadeverket.

En 47 år gammel mann fra Tromsø er frifunnet for tiltale etter mordbrannparagrafen, men dømt for skadeverk, ifølge Nordlys.

Dommen i Nord-Troms tingrett er avsagt med dissens hvor de to meddommerne utgjør flertallet.

Rettens administrator ville domfelle 47-åringen etter mordbrannparagrafen, men kom i mindretall. Har redusert erstatningen Tingretten har dømt mannen til fem måneders ubetinget fengsel.

I tillegg må han betale til sammen 228.000 kroner i erstatning til Tromsø kommune og Gjensidige forsikring for brannskadene, og drøyt 7000 kroner til en bileier for ei frontrute som 47-åringen knuste med en hammer.

Regresskravet til forsikringsselskapet var på 426.000 kroner. Retten er ikke i tvil om ansvarsgrunnlaget, men har likevel redusert erstatningen til forsikringsselskapet til 150.000 kroner.

Retten mener erstatningen vil bli urimelig tyngende for tiltalte på grunn av flere personlige forhold. Retten tviler på forsikringsselskapet uansett ville fått full dekning av sitt krav.

Tente på og gikk ut
Tiltalte bodde i en kommunal leilighet i Kirkegårdsvegen i Tromsø da han 30. september 2011 tømte sykkelolje i sofaen, tente på, og forlot leiligheten.

Det er til sammen 12 leiligheter i rekkehuskomplekset. De som befant seg i de nærmeste leilighetene var ifølge brannsakkyndig, i stor livsfare.

Rettens flertall har ikke funnet det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte på handlingstidspunktet forsto at ildspåsettelsen lett kunne forårsake tap av menneskelig. De mener også at handlingen i seg selv framstår som irrasjonell.

Nedsatt vurderingsevne
Mindretallet, rettens formann, tviler ikke på at tiltalte der og da hadde betydelig nedsatt vurderingsevne av psykiske årsaker, men legger vekt på at tiltalte hadde til hensikt å forårsake så store brannskader at leiligheten bleubeboelig.

Mindretallet viser også til at tiltalte visste at flere av beboerne var hjemme på dagtid, og at en av dem satt i rullestol.

Les flere saker fra Nordlys.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis

Kommentarer til denne saken