*Nettavisen* Nyheter.

Tente på egen bil, skyldte på naboen

Brannvesen og politi rykket ut til bilbrannen Anglevik på Sotra i februar 2013. Foto: Leserbilde

En mann i 50-årene er dømt til fengsel etter lang og betent nabostrid.

08.01.15 23:12

Nå mener retten at han skrev anonyme trusselbrev til seg selv og tente på sin egen bil, åpenbart for å kaste skylden over på naboen, skriver Bergensavisen.

Helte bensin i bilen

Nordhordland tingrett har nå dømt mannen til 60 dagers fengsel for forsikringsbedrageri, falsk anmeldelse og skremmende og plagsom oppførsel. Halvparten ble gjort betinget En 20 år gammel grensetvist mellom naboene toppet seg i februar i 2013, da politi og brannvesen på Sotra rykket ut til en brann i mannens bil.

Kriminaltekniske undersøkelser avdekket at det ble helt bensin i området ved passasjersetet i bilen, og brannen oppsto ved at bensinen høyst sannsynlig ble tilført ild. Det oppsto umiddelbart en kraftig brann.

En kanne med bensin med korken skrudd av ble funnet tett opp til naboeiendommen Samme kveld leverte mannen en lapp med truende innhold han skulle ha mottatt samme ettermiddag bilen hans ble antent.

Kripos gransket lapper

Mannen drev en egen nettside hvor konflikten mot kommune og nabo var det store tema, og ifølge flere brev og lapper ble han truet med å stenge nettsiden.

Mannen politianmeldte saken. En uke senere skrev mannen en skademelding Gjensidige og fikk utbetalt 67.000 kroner Kannen har også vært undersøkt for fingeravtrykk og DNA, uten resultat.

Kripos har gjennomført skriftgranskning av papirlappene, som har tilnærmelsesvis lik håndskrift. Kripos har konkludert at lappene sannsynligvis er skrevet av mannen selv.

Selvskrevne trusler

«Det har formodningen for seg at enhver med hensikt å antenne enn brann under omstendigheter som beskrevet vil være påpasselig med ikke å legge igjen spor etter seg», heter det i dommen.

Retten mener også at det er påfallende at den første lappen, produsert av tiltalte, dukker opp timer før bilbrannen skjer.

«Tiltalte har ved opprettelsen av nettsiden vist at han tyr til ekstraordinære virkemidler for å få oppmerksomhet omkring de krenkelser han mener seg utsatt for», skriver retten.

Vil anke

– Min klient er uenig i dommen og har bestemt seg for å anke, sier forsvarer, advokat Rolf Knudsen til BA.

– Hvem mener han har antent brannen?

– Han har ikke vært opptatt med å peke ut noen gjerningsmenn, men han har gjennom sin aktivitet på nettet skaffet seg en del fiender, sier Rolf Knudsen til BA.

Han mener etterforskningen har vært dårlig, noe også retten påpeker.

Flere sentrale personer ble ikke avhørt, men retten finner det likevel bevist at mannen i 50-årene antente bilbrannen.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag