RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DØMT: En 53 år gammel mann er i Sarpsborg tingrett dømt for å ha tent på sitt eget hus. Foto: Tobias Nordli (Sarpsborg Arbeiderblad)
DØMT: En 53 år gammel mann er i Sarpsborg tingrett dømt for å ha tent på sitt eget hus. Foto: Tobias Nordli (Sarpsborg Arbeiderblad)

Tente på sitt eget hus for å få forsikringspenger

Sist oppdatert:
53-åring dømt for forsøk på å svindle forsikringsselskap for tre millioner.

Den 53 år gamle mannen fra Østfold er i Sarpsborg tingrett dømt til fengsel i ett år og tre måneder for forholdet.

Det var i september i fjor at huset til mannen brant. Mannen søkte senere om erstatning, og ville fått drøyt 3,1 millioner til gjenoppbygging av huset, eventuelt 1,4 millioner i erstatning uten gjenoppbygging av huset, hvis han ikke hadde blitt dømt i tingretten.

Da brannvesenet kom fram til det overtente huset fikk de raskt mistanke om at brannen var påsatt. Utrykningslederen fra brannvesenet fortalte i retten at han ble overrasket over brannutviklingen, og at dette fikk ham til å anta at den var påsatt.

18 personer og en bensinstasjon måtte evakueres som følge av brannen.

- Oppkonstruert
I andre etasje i huset ble det funnet en elektrisk grill og spor av tøystykker som var dynket i bensin og dratt utover i huset. Den kriminaltekniske rapporten konkluderer med at brannen etter all sannsynlighet startet som følge av dette. Retten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at brannen var påsatt.

53-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og hevdet at det var en ukjent person han så utenfor huset samme dag som må ha tent på.

Om denne forklaringen skriver dommeren at den «fremstår som oppkonstruert, motstridende og lite troverdig».

Dårlig økonomi
Mannen har også hevdet at han oppbevarte 40-50 spann og spraybokser med brennbare væsker til bruk for oppussing i huset. Det er derimot ikke funnet spor av disse i etterforskningen.

Retten mener derfor at 53-åringen nevnte de brennbare væskene for å skape tvil om hvordan brannen oppsto, og for å dekke til at brannen oppsto på grunn av brannstifting.

I politiavhør har mannen forklart at han hadde dårlig økonomi på branntidspunktet, noe han senere benektet i retten. I dommen er retten klar på at de mener dårlig økonomi var et drivende motiv.

«Retten antar derfor at tiltalte grunnet dårlig økonomi anså forsikringsbedrageri som en enkel utvei ut av situasjonen, og at han derfor hadde et klart motiv» står det i dommen.

Krav om erstatning
Drøye tre måneder etter brannen sendte mannen inn skademelding til forsikringsselskapet med krav om erstatning etter brannen.

«Retten er derfor overbevist om at tiltaltes hensikt med brannstiftelsen var å fremkalle et forsikringstilfelle slik at han fikk utbetalt en forsikringssum», står det i dommen.

Ingen kommentar
Mannens advokat, Øystein Horntvedt, kan foreløpig ikke kommentere dommen.

- Jeg har ikke fått snakket med klienten min ennå, så jeg kan ikke kommentere den, sier han til Nettavisen.

Horntvedt vet derfor heller ikke om de vil anke saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere