Gå til sidens hovedinnhold

Tente på ved gravsted

Flere graver er utsatt for gravskjending på Tjølling kirkegård i Larvik.

(OP.no): Flere graver er utsatt for hærverk, og en av gravene er satt fyr på.

– Dette er noe av det mest nedrige man kan gjøre, sier kirkevergen.

Ved første øyekast ser det ut som alt er i sin skjønneste orden på kirkegården til Tjølling kirke. Men på den nederste delen, mot sykehjemmet, er flere av gravstøttene utsatt for hærverk. De fleste har fått revet av ornamentene som pryder graven, men en av dem er satt fyr på, ved at blomstene foran graven er brent ned.

– Det ser ut til at en gravstøtte er målet for hærverket, og så har andre graver fått unngjelde på veien, sier Hans Onarheim, kirkevergen i Larvik, som opplever at ornamentene er revet av samtidig som den ene graven ble tent på. Det er usikkert når hærverket er utført, men det skal trolig ha skjedd forrige helg.

Saken blir anmeldt

Kirkevergen velger å gå til anmeldelse av hærverket.

– Det er viktig at vi markerer dette, vi kan ikke la dette gå. Dette er noe av det mest nedrige man kan gjøre, og man bokstavelig talt tråkker på graven til andre, sier Onarheim.

Kirkevergen er ikke ukjent med at det gjøres hærverk på kirkegårder.

– Det kommer av og til saker hvor støtter er veltet, eller ornamenter er revet av, medgir kirkevergen. Saken med at en grav er satt fyr på er derimot av en så alvorlig art, at politiet blir innblandet.

Kirken vil ta kontakt med de pårørende til de gravene som er utsatt for vandalismen. Flere av ornamentene er festet på en slik måte, at man kan anta de er slått av. Noen lykter ved gravene er også slått inn.

– De pårørende vil bli varslet, og vi vil også besvare de spørsmål andre festeeiere ved kirkegården måtte ha, sier Onarheim. Kirkegårdsarbeideren i Tjølling har tatt på seg oppgaven med å rydde ved graven som er satt fyr på, og vil vaske den ren igjen.

Politiet bekrefter torsdag formiddag at de har mottatt en anmeldelse fra kirkevergen.

En alvorlig sak

– Dette ser vi på som en alvorlig sak, og vi har satt en etterforsker på det, forteller Knut Vidar Vittersø, krimsjef ved Larvik politistasjon. Siden hærverket er utført utendørs, og det har regnet i ettertid, har politiet problemer med å sikre spor på stedet.

– Vi er veldig interesserte i tips i saken, og om noen kanskje har sett hvem som står bak, sier Vittersø.

De pårørende er informert om at Østlands-Posten skriver om graven som er avbildet.

Denne saken er levert av OP.no.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken