– Hypotesen er at vaksinen har utløst en immunrespons som påvirker blodplatene på en eller annen måte og som trigger systemet slik at man får en blodpropp og lave blodplater, sier overlege og professor Pål André Holme.
Les også: AstraZenecas Norden-sjef: Vi er ivrige etter å forstå mer
Han understreker at det bare er en teori og at man fortsatt jobber bredt.
Ifølge smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) jobber man i Danmark i tilsvarende spor – også her ser man etter det som omtales som en vaksineindusert immunologisk betinget trombocytopeni.
Helsearbeider døde
Én av de tre helsearbeiderne som nylig ble innlagt på Rikshospitalet etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, døde søndag. Dødsfallet ble kjent mandag.
Det er så langt ikke påvist noen sammenheng mellom vaksinen og de syke helsearbeiderne, men bruken av AstraZeneca-vaksinen er satt på vent i Norge og en rekke andre land.
AstraZeneca sier det ikke er tegn til at vaksinen gir økt risiko for blodpropp og viser til en analyse av selskapets sikkerhetsdata.
Les også: Oslos helsebyråd om gjenåpning: - Redd det er for optimistisk
Statens legemiddelverk: - Svært sjeldent sykdomsbilde
Legemiddelverket opplyste mandag at de har mottatt mange bivirkningsmeldinger, over 1000, de siste dagene.
Lørdag 13. mars opplyste Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket at tre personer vaksinert med AstraZeneca-vaksinen var innlagt på Rikshospitalet med alvorlige tilfeller av blodpropp. blødninger og lavt antall blodplater. En av disse døde.
«Per nå har vi ikke mottatt ytterligere meldinger om sjeldne, alvorlige tilfeller knyttet til blodpropp, blødninger og lavt antall blodplater», opplyser Legemiddelverket på sine nettsider.
Legemiddelverket presiserer at de tre tilfellene dreier seg om et sjeldent sykdomsbilde:
«De har en svært uvanlig kombinasjon av lavt antall blodplater, blodpropper i små og store kar samt blødninger».

Direkte 21.00: Varsler strenger tiltak i flere kommuner - Høie møter pressen
Det er rapport om noen tilfeller med lignende sykdomsbilde i flere andre europeiske land. Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) går nå gjennom lignende bivirkningsmeldinger i Europa for å se om disse tilfellene kan ha en sammenheng med vaksinasjon.
Over 1000 bivirkningsmeldinger
Bivirkningsmeldingene som kommer inn er altså mange, over 1000 så langt, men de gjelder i de fleste tilfeller vanlige, forventede og forbigående bivirkninger, som for eksempel kvalme, feber, hodepine, muskelsmerter og smerter på stikkstedet, opplyser Legemiddelverket.
«Disse bivirkningene kan oppleves som ubehagelige, og går vanligvis over etter 2-3 dager. Hvis man har vedvarende sykdomsfølelse utover dette bør man vurdere å kontakte lege», lyder rådet.
- Så langt har vi ikke fått meldinger om flere alvorlige tilfeller med det svært sjeldne sykdomsbildet, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.
Han minner om at det er uventede, sjeldne og alvorlige tilstander som er viktigst å melde.
Legemiddelverket sier de nå går ekstra nøye gjennom meldinger om blodpropp og blødninger for koronavaksinene som er i bruk i Norge. De ber helsepersonell som mistenker uventede eller alvorlige bivirkninger etter vaksinering om å melde snarest mulig.
De tre alvorlige hendelsene med blodpropp, blødning og lavt antall blodplater som er sett etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen, er så langt ikke sett etter vaksinasjon med de andre koronavaksinene.
Det var 11. mars Folkehelseinstituttet meldte at vaksinering med covid-19-vaksine blir satt på pause. Det skjedde etter melding om ett dødsfall i Danmark.