Terapi for seksuelle overgripere: - Effekten er lik null

TERAPI HJELPER IKKE: Oslo er på topp blant hovedstedene i Norden når det gjelder voldtekt. Nå viser ny studie at terapi ikke hjelper overfor seksuelle overgripere. Illustrasjonsfoto.

TERAPI HJELPER IKKE: Oslo er på topp blant hovedstedene i Norden når det gjelder voldtekt. Nå viser ny studie at terapi ikke hjelper overfor seksuelle overgripere. Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Psykologisk behandling av seksuelle overgripere mot barn viser seg å ha null effekt. Det slår en ny studie fast. Forskere tror imidlertid at terapi kan stoppe noen fra å bli overgripere.

Det er en norsk studie bestilt av Helsedirektoratet og nylig publisert på nettstedet Trauma, Violence & Abuse som fastslår at terapi ikke virker, skriver Aftenposten ifølge NTB.

Studien har analysert internasjonal forskning på området, og konklusjonen er krystallklar.

– Effekten er lik null av psykologisk behandling når vi sammenligner seksuelle overgripere som forgriper seg mot barn på nytt med en kontrollgruppe som ikke har fått behandling. Det var ikke engang en liten effekt å spore, sier forsker Jarna Soilevuo Grønnerød.

Både i kontrollgruppen og i gruppen som hadde fått behandling begikk én av fem nye seksuelle overgrep mot barn.

Psykologspesialist Pål Grøndahl ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri i Helse sør-øst, som er en av medforfatterne til studien, sier at personer med seksuell dragning mot barn er forskjellige og at personer som ennå ikke har begått overgrep, kan ha nytte av behandling.

– Det kan tenkes at disse er mer mottakelige for terapi, og at det kan hindre at noen krysser grensen og blir overgripere, mener han.

Psykolog Thore Langfeldt mener at studiene som er plukket ut til gjennomgangen bygger på behandlingsmetoder som har vist seg å ha liten effekt, og at det derfor er galt å konkludere med at psykologisk behandling av overgripere er nytteløst. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Voldtekt

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag