*Nettavisen* Nyheter.

Terger udyret i oss alle

Anders Roslund og Börge Hellström trekker sterkt på egne erfaringer i den omdiskuterte thrilleren ”Udyret” om seksuelt misbruk av barn og retten til å drepe sitt barns morder.

03.03.05 12:00

Den første thrilleren fra den prisbelønte SVT-journalisten Anders Roslund og den kjente debattanten Börge Hellström har skapt avsky, fascinasjon og jubel i Sverige. Ved hjelp av thrillerformatet beskriver forfatterne hvordan en pedofil tar livet av barn, og ringvirkningene dette har – hvordan udyret vekker udyret i oss alle.

De til dels korte, men rakt frem skildringene har fått både ros og ris.

- På sett og vis er ikke boken voldelig, våre politimenn bærer for eksempel ikke våpen, men boken er voldsom – og den skulle være det, sier Anders Roslund til TV 2 Nettavisen.

- Vet hva vi snakker om
Skildringene har vakt oppsikt også fordi Börge Hellström selv ble seksuelt misbrukt som barn. Det fikk dramatiske følger for hans liv. I over 20 år var han stoffmisbruker og han har vært fengslet.

Roslund har gjennom sitt arbeid stiftet bekjentskap med ulike terapigrupper.

- Siden vårt forfatterskap rommer egne opplevelser av seksuelle overgrep, så mener vi at vi har en troverdighet og en rett til å skrive om dette på den måten vi gjør. Og kriminelle handlinger som dette er ikke vakre. Virkelighetens vold er ikke som på film, sier Roslund.

Litterært sett utfordrer forfatterne thrillersjangeren ved at det ikke finnes en hovedperson i handlingen. På det viset trer også bokens moralske dilemmaer frem – og særlig det omdiskuterte spørsmålet om man har rett til å drepe for å døyve sorgen over et dødt barn slik en av personene i boken gjør.

Anders Roslund er ganske sikker på at om noen ga seg på hans barn, ville han kunne drepe den som gjorde det. Om han hadde gjort det, er en annen sak. Hellström sier ærlig at han ikke vet hva han hadde gjort om han skulle møtt sine overgripere igjen i dag.

Personlig hevn
- Kanskje ville sorgen for det som har hendt lamme meg. Jeg vet ikke. Det skapte så mye traumer og elendighet i mitt liv. Siden jeg selv har barn, var jeg også interessert i hvor langt man går for å beskytte sitt barns liv, sier Börge Hellström.

- Selv mener jeg romanfiguren vår har rett til å drepe, men han må få sin straff for det. For meg handler «Udyret» mye om hevn, og min egen hevn – når romanfiguren trekker på avtrekkeren, var det jeg som skjøt, sier Hellström.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.