RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terjes familie rammet av tyfonen

(Privat)
Sist oppdatert:
Flyktet fra jordskjelv. Nå er de rammet av tyfonen.

(Nettavisen/NTB): Søndag reiste Terje Eduardsen til Filippinene for å lete etter familien. Mandag kom gladnyheten.

- Jeg snakket akkurat med kona Maricel på en dårlig linje. Det var godt, sier Eduardsen til Nettavisen mandag.

Da tyfonen Haiyan slo inn over Filippinene natt til fredag, mistet Terje Eduardsen kontakt med sin kone Maricel og deres to barn Morgan (4) og Trisha (1). 10.000 er fryktet omkommet og 700.000 mennesker er evakuert. Gjennom helgen forsøkte Terje Eduardsen å komme i kontakt med familien, uten å lykkes.

Søndag satte han seg på flyet til Fillippinene på jakt etter familien. Da Nettavisen fikk kontakt med ham mandag formiddag, hadde han akkurat ankommet Manila og fått kontakt med sin familie på telefon.

- Jeg vet det er flere hjemme i Norge som lever i uvisshet. Nå vil jeg forsøke å hjelpe dem, sier Terje Eduardsen til Nettavisen mandag.

Eduardsen jobber med å få familien sin til Norge, men foreløpig bor de på Fillipinene mens han jobber i Norge. Inntil for noen uker siden bodde familien i en leilighet i Bohol, men etter et mindre jordskjelv flyktet de inn i området som nå er rammet av tyfonen.

Flyktet fra jordskjelv
- Inntil for tre uker siden bodde vi på øya Bohol, men da jordskjelvet rammet øya så flyktet min kone og våre to barn lenger nord på Fillipinene. Leiligheten i Bohol ble bare mindre ødelagt da en stein datt ned fra taket, men sprekker i vegger og tak gjorde at de ikke følte seg trygge der lenger. De ville komme seg bort litt, så de dro på besøk til foreldrene hennes på øya Biliran, forteller Eduardsen.

- Det er jo rett ved siden av Tacloban som ble hardt rammet. Jeg har så vidt snakket med kona. Jeg vet at hun og ungene lever, men jeg vet ikke hvor hardt de har blitt rammet men alle husene der er ødelagt.

Nå har familien flyktet videre til en annen øy, og Eduardsen håper at han møter dem tirsdag.

Eduardsen vil nå forsøke å hjelpe andre nordmenn med å komme i kontakt med sine kjære på Filippinene. Hvis du trenger hjelp og ønsker å komme i kontakt med Eduardsen så kan du gjøre det på +639471103693. Hvis du vil hjelpe Eduardsen i arbeidet så kan du gå hit til hans donasjonsnettside.

- Barna hardt rammet
Plan Norge sier at barn er spesielt hardt rammet av tyfonen Haiyan. Over to millioner familier er rammet, 128.000 av dem har mistet hjemmene sine. 34 prosent av befolkningen på Filippinene er under 15 år.

- Barn blir alltid hardt rammet av katastrofer som dette. Alt som er kjent og trygt for barna, blir dramatisk endret eller ødelagt. Mange har nå mistet hjemmene sine, kommet bort fra foreldrene og er uten mat, drikke og livsviktige medisiner. Vi er derfor spesielt opptatt av å ivareta og beskytte barna, sier Jørn Johansen, fungerende generalsekretær i Plan Norge.

3000 nordmenn har datterbarn i Filippinene og de fleste av disse barna bor i områder som er rammet av tyfonen.

- Må tenke på gjenoppbygging
Regjeringen vurderer fortløpende om den skal bidra med mer hjelp til katastroferammede Filippinene. – Vi må også stille opp med hjelp til gjenoppbygging, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Brende deltok mandag på utenriksministermøtet The Asia– Europe Meeting (Asem) i New Delhi, der tyfonkatastrofen var høyt på agendaen.

- På plenumsmøtet mellom de europeiske og asiatiske utenriksministrene tok jeg til orde for at vi må alle stille opp, og dette må gå i to faser. Det ene er den humanitære assistansen som trengs, men vi må også allerede nå tenke på gjenoppbyggingsfasen, sier Brende til NTB.

- Det som ofte skjer er at man bare tenker på den akutte hjelpen. Jeg snakket med den filippinske viseutenriksministeren, og han satte utrolig pris på at vi tok opp behovet for å bli med på også gjenoppbygging, sier utenriksministeren videre.

Brende peker på at omfanget av katastrofen fortsatt er svært uklart.

- Jeg tror at når man får bedre oversikt over behovet, så vil det komme mer nødhjelp. Fra norsk side vurderer vi behovet løpende. Vi vil selvsagt stille opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere