*Nettavisen* Nyheter.

Terra-kommunene krever 100 millioner

Ordfører Kjell-Idar Juvik i Hemnes møtte sammen med representanter de andre åtte Terra-kommunene hos Paretro i Oslo Foto: Sara Johannessen (SCANPIX)

Terra-kommunene har saksøkt forsikringsselskap. Nå møtes de i retten.

25.01.14 14:49

Oslo (NTB): Terra-saken fortsetter sin lange vandring i rettssystemet. Mandag starter sivilsaken der de åtte kommunene krever 100 millioner kroner fra Terras forsikringsselskap.

Det er satt av tre måneder til saken, som begynner i Oslo tingrett mandag

Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik mener forsikringsselskapet ACE European Group Limited har et forsikringsansvar for tapene i Terra-skandalen. Kommunene bygger dette på at de mener Terra Securities bedrev uaktsom finansiell rådgivningen.

Bestrider kravet
Forsikringsselskapet bestrider dette og skriver i sitt sluttinnlegg til retten at det heller ikke er påvist noen årsakssammenheng mellom Terra-meglernes opptreden og kommunenes tap. Selskapets advokater går derfor for full frifinnelse.

I sluttinnlegget fra Hattfjelldal og Haugesund står det at de to kommunenes advokater vil legge ned påstand om at ACE må betale 100 millioner kroner i erstatning. Beløpet er det maksimale som dekkes av de to polisene baserer kravet på.

Haugesund tapte nesten 131 millioner kroner i investeringsskandalen. For Hattfjelldal endte tapet på litt over 88 millioner kroner.

Fakta:
Terra-saken var en finansskandale i Norge i 2007 som først involverte meglerhuset Terra Securities og nordlandskommunene Rana, Narvik, Hemnes og Hattfjelldal. De fire nordlandskommunene hadde lånt penger med sikkerhet i fremtidige kraftinntekter og investert pengene i kompliserte fondsprodukter med høy risiko i USA gjennom Citigroup.

Senere viste det seg at kommunene Vik, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal også hadde gjort lignende investeringer.

Samtlige av de fire kommunene har opptrådt i strid med kommuneloven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.