Terra-kommuner møter forsikringsselskap i retten

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Haugesund og Hattfjelldal står som saksøkere.

27.01.14 09:51

To av kommunene som til sammen tapte over 200 millioner kroner i den såkalte Terra-saken, møter mandag Terras forsikringsselskap i retten i Oslo. Kravet er 100 millioner kroner.

Kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik mener alle at forsikringsselskapet ACE European Group Limited har et forsikringsansvar for tapene i Terra-skandalen. Kommunene bygger dette på at de mener Terra Securities bedrev uaktsom finansiell rådgivning.

Det er satt av tre måneder til sivilsaken som starter i Oslo tingrett mandag, og det er Haugesund og Hattfjelldal som står som saksøkere. De to kommunenes advokater vil legge ned påstand om at ACE må betale 100 millioner kroner i erstatning. Beløpet er det maksimale som dekkes av de to polisene som kravet er basert på.

Haugesund tapte nesten 131 millioner kroner i investeringsskandalen. For Hattfjelldal endte tapet på litt over 88 millioner kroner.

Forsikringsselskapet bestrider imidlertid at de har et forsikringsansvar for tapene, og går for full frifinnelse. I sitt sluttinnlegg til retten skriver selskapets advokater at det heller ikke er påvist noen årsakssammenheng mellom Terra-meglernes opptreden og kommunenes tap.

Et hovedspørsmål under rettssaken blir om kommunene er å regne som profesjonelle investorer og derfor måtte forstå hva de gjorde. Kommunene har hele tiden hevdet at de ikke kan regnes som dette. Retten må i tillegg avgjøre om kommunene fikk tilstrekkelig informasjon om risikoen knyttet til investeringene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.