*Nettavisen* Nyheter.

Terror-tabbene vil få følger

Foto: (Scanpix)

Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) mener det er helt nødvendig at politiet og PST tar selvkritikk for 22. juli.

16.03.12 12:44

Erkjennelsen av feil og ansvar vil få følger for norsk beredskap, sier han.

Les også: PST tar selvkritikk i ny rapport

– Men ingen i ansvarlige stillinger står i fare for å miste jobben med det første. Alle som kan gå, har gått, sier Sandberg til NTB.

Justisminister Knut Storberget (Ap) har gått av. Det samme har hans mangeårige statssekretær Terje Moland Pedersen gjort. Politiets sikkerhetstjeneste har fått ny sjef og politidirektør Øystein Mæland er også fersk i jobben. I løpet av året går Oslos politimester Anstein Gjengedal av med pensjon.

– Alle kan se at beredskapen ikke var god nok og at det ble begått alvorlige feil 22. juli. Beklagelsene fra politiet og PST var helt nødvendige for tilliten til norsk politi, sier Frp-representanten.

Vil lære av Tyskland

Stortingets justiskomité har denne uka vært på tredagersbesøk i Tyskland. Det ble en vekker som gir inspirasjon til handling.

– I Berlin alene har politiet i underkant av 50 operative helikoptre, fordelt på 19 baser. Oslo har ett, sier Sandberg.

– Jeg spurte hva de tyske ekspertene foreslår for Norges del. Svaret var fire helikopterbaser fordelt rundt om i landet og sju helikoptre, fortsetter han.

Justiskomiteens leder sier det er tverrpolitisk enighet på Stortinget om å gjøre noe med beredskapen.

– Nå er det opp til oss politikere å levere. Vi må sette av penger til flere politifolk, bedre utstyr og økt treningsaktivitet. I tillegg må vi forbedre rutinene og strukturen i politiet. Dagens kommandolinjer er uklare, fortsetter han.

Færre politidistrikter

Sandberg mener diskusjonen om antallet politidistrikter må følges av en reform i Tollvesenet.

– Vi må se tollregionene og politidistriktene i sammenheng. I Tyskland har tollvesenet samme rettigheter som politiet og samarbeidet mellom de to etatene er tett, sier han.

Frp-representanten mener regjeringen og Stortinget må bevilge penger til en ny politihøyskole, skaffe beredskapstroppen nye og bedre lokaler samt anlegge en ny helikopterbase med gode treningsfasiliteter.

Han mener politikerne er nødt til å prioritere terrorbekjempelse og beredskap, selv om det uvegerlig vil gi færre penger til andre gode formål.

– Det er ikke spørsmål om saken. Dette er noe vi er forpliktet til å gjøre. Terror kan ramme Norge på nytt, sier han. (ANB-NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.