RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terroraksjon mot skole i Pakistan

Føttene til én av de mange drepte etter terrorangrepet, er sammenbundet på et lokalt sykehus i Peshawar.
Føttene til én av de mange drepte etter terrorangrepet, er sammenbundet på et lokalt sykehus i Peshawar. Foto: Mohammad Sajjad (Ap)
Sist oppdatert:
Flere titalls barn er drept og skadet.

Taliban gikk tirsdag morgen til angrep på en skole for barn mellom 10 og 18 år som er drevet av de militære i Peshawar, nordvest i Pakistan.

Minst 132 mennesker ble drept i angrepet. 125 av dem er skolebarn, opplyser provinsmyndighetene.

Det skal ha vært minst 500 elever og lærere på skolen da Taliban gikk til angrep tirsdag. Antallet drepte er ventet å stige.

Seks Taliban-krigere som utførte angrepet mot skolen, er skutt og drept.

Operasjonen er avsluttet
Samtidig erklærer landets militære at deres operasjon er avsluttet.

- Fem av angriperne ble drept av soldater, og én døde da han utløste eksplosjoner som han bar på seg i en vest da han ble omringet av militæret, opplyser det pakistanske militæret i en uttalelse.

Mannskap fra militæret var ved 17-tiden lokal tid, fire timer etter angrepet, på innsiden av skolebygningene og i ferd med å gå gjennom lokalene. Klokken 18 ble det erklært at operasjonen er avsluttet.

Leter etter sine barn
Fortvilte foreldre flokker seg sammen utenfor sykehuset i Peshawar. Flere foreldre bryter ut i gråt når de likene av barna ankommer sykehuset Lady Reading i ambulanser.

- Gud, hvorfor tok du min sønn fra meg? Hvilken synd står mitt barn og alle disse barna bak, spør Irshadah Bibi, en mor som mistet sin 12 år gamle sønn i angrepet.

Rystet av eksplosjon
Vitner forteller hvordan en eksplosjon rystet skolen Army Public School, og at bevæpnede menn, kledd i militæruniformer, gikk fra klasserom til klasserom og skjøt skolebarn.

- Da vi kom ut av klasserommet så vi kroppene til våre klassekamerater ligge i korridorene. De blødde. Noen var skutt tre ganger, andre fire, sier en elev som overlevde angrepet.

- Mennene gikk inn i rommene og skjøt tilfeldig mot ansatte og elever, sier han.

Barn av soldater
Elevene på skolen er barn av militæransatte og soldater i hæren, og flere av lærerne er gift med militært personell.

Provinsens helseminister Shahram Khan opplyser at det er flere barn, en kvinnelig lærer og en soldat som har blitt drept.

- Tilstanden til flere er kritisk, og de får behandling nå, sier talsperson Ejaz Khan på sykehuset Lady Reading i Peshawar.

Pakistans statsminister Nawaz Sharif sier skolemassakren er en nasjonal tragedie. Han reiste til Peshawar da omfanget av skolemassakren ble klart.

Stormet skolen
Øyenvitner forteller at flere menn stormet skolen og åpnet ild. Elevene søkte dekning under pultene sine, og flyktet etter hvert til et sikrere sted på skolen, hvor de skal ha blitt reddet av sikkerhetspersonell.

En offisiell kilde opplyser at det var rundt ti menn utstyrt i militæruniformer som stormet skolen.

- Sikkerhetspersonell drepte to av dem, mens én sprengte seg selv i luften, sier kilden, ifølge  The Express Tribune.

Selvmordsbombere
Pakistanske Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet og gisseltakingen. En talsperson for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) sier angriperne har fått ordre om å drepe de eldste elevene på skolen.

- Våre selvmordsbombere har inntatt skolen. De har instruksjoner om å ikke skade barna, men målet er militært personell, sier en annen talsperson i TTP.

Kaos overalt
En Reuters-journalist på stedet opplyser at det høres skyting fra bygningen, og at soldater har omringet skolen.

- Vi sto utenfor skolen og plutselig begynte skytingen. Det var kaos overalt, og barn og lærere skrek, sier skolebussjåfør Jamshed Khan til nyhetsbyrået Reuters.

To helikoptre, militærpersonell og stridsvogner er på plass i området.

Minst 15 ambulanser rykket ut til stedet. Sykehuset Lady Reading behandler flere av de skadde, og ber folk om å komme til sykehuset for å gi blod.

Peshawar ligger nær de urolige stammeområdene ved grensen til Afghanistan, som i lang tid har vært base for ulike grupper væpnede islamister.

Blant dem, i tillegg til den lokale gruppen Tehreek-e-Taliban Pakistan, er al-Qaida-tilknyttede opprørere og usbekiske og uiguriske krigere.


Peshawar hospital footage by etribune
Slektninger til en av elevene som ble skadd i Taliban-angrepet, trøster hverandre utenfor sykehuset Lady Reading i Peshawar.
Livredde barn flykter fra skolen under terrorangrepet i Pakistan.
Barn blir eskortert bort fra åstedet for terroraksjonen ved skolen i Pakistan tirsdag.
Pakistansk Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet.
Mange barn ble drept og 36 ble såret da Taliban-opprørere angrep en skole og tok flere hundre elever og lærere som gisler i Peshawar nordvest i Pakistan.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere