En reporter fra Sveriges Radio sier at han har sett minst fem døde, og politifolk på stedet opplyser at minst tre mennesker ble drept og åtte skadd da en kapret lastebil kjørte rett inn i gågaten Drottninggatan.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) bekrefter at minst to mennesker er døde etter hendelsene i Stockholm sentrum.

– Jeg så folk med tepper over seg. Hele kroppen deres var dekket, forteller et øyenvitne.

Svensk politi og statsminister Stefan Löfven bekrefter at det er mistanke om en terroraksjon, og situasjonen var fredag ettermiddag uavklart.

Stockholms innbyggere ble bedt om å holde seg unna sentrum av byen og T-banen i den svenske hovedstaden ble innstilt.

Skuddveksling og pågripelse

Politiet opplyste først at det fant sted en skuddveksling ved Fridhemsplan, men dette ble senere dementert.

Det kom også meldinger om skyting på Drottninggatan, men heller ikke dette er bekreftet.

Politiet har sendt ut bilde av en mann som er etterlyst i forbindelse med terrorhandlingen i Stockholm fredag ettermmiddag.

Mannen er kledd i grønn jakke, hvite sko og grå hettegenser være på frifot. Mannen er ikke kalt mistenkt, men politiet vil komme i kontakt med ham.

To personer avhøres etter den angivelige terrorhandlingen i Stockholm, ifølge svensk politi. De to er ikke mistenkte.

– Vi tror at de har opplysninger i forbindelse med angrepet. Vi har informasjon som tyder på det. Derfor har vi tatt dem til stasjonen, sier Towe Hägg i politiet i Stockholm til SVT.

Ifølge Lars Byström i stockholmspolitiet er ingen av de to mistenkte.

– Vår høyeste prioritet er å pågripe gjerningsmannen eller -mennene.

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm
{"searchable_type":"part","embed_tag":"<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1491575060123894\" class=\"yp\" data-config='{\"player\":\"sp\",\"floating\":0,\"time\":0,\"autoplay\":false,\"part_id\":123894,\"addons\":\"100\",\"mute\":false,\"zone_id\":\"717\"}'></script>","wordpress_tag":"[YouPlaySinglePlayer video=\"717,385,123894\" time=\"0\" yot floating=\"0\" ]","id":123894,"program":{"name":"N24TV Nyheter","id":385},"preview_tag":"<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1491575060123894\" class=\"yp\" data-config='{\"zone_id\":\"717\",\"floating\":0,\"no_ad\":true,\"addons\":\"100\",\"player\":\"sp\",\"part_id\":123894,\"time\":0,\"mute\":false,\"autoplay\":false}'></script>","zone_id":"717","description":"<p>En lastbil har kört in i en folkmassa i centrala Stockholm.</p><p>tt fordon ska ha kört in i en folkmassa vid Åhlens city i Stockholm, uppger flera medier.</p><p>– Det är lite oklart läge just nu, men vi håller på med en större polisinsats, säger en presskontakt vid stockholmspolisen till Nyheter24.</p><p>Larmet ska ha inkommit till polisen via SOS Alarm klockan 14.53.</p><p>Flera vittnesuppgifter säger att en lastbil har kört rakt in i en folksamling vid Drottninggatan. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;</p>","ia_tag":"<figure class=\"op-ad\"><iframe>&nbsp;<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1491575060123894\" class=\"yp\" data-config='{\"player\":\"sp\",\"floating\":0,\"time\":0,\"autoplay\":false,\"part_id\":123894,\"addons\":\"100\",\"mute\":false,\"zone_id\":\"717\"}'></script></iframe></figure>","name":"Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm","images":{"s_108":"https://cdn-c.youplay.se/part/partimage/123894/s_108/1b894a4b25.jpg","s_720":"https://cdn-d.youplay.se/part/partimage/123894/s_720/1b894a4b25.jpg","s_158":"https://cdn-c.youplay.se/part/partimage/123894/s_158/1b894a4b25.jpg","s_360":"https://cdn-c.youplay.se/part/partimage/123894/s_360/1b894a4b25.jpg","share":"https://cdn-c.youplay.se/part/partimage/123894/share_image/1b894a4b25.jpg","s_48":"https://cdn-a.youplay.se/part/partimage/123894/s_48/1b894a4b25.jpg","s_85":"https://cdn-a.youplay.se/part/partimage/123894/s_85/1b894a4b25.jpg"}}

Mye folk

Politiet fikk melding om hendelsen rett før klokka 15 fredag. En lastebil kjørte da rett inn i gågaten Drottninggatan i nærheten av Klarabergsgatan.

Det var mye folk i den travle gågata, og situasjonen var lenge kaotisk. Lastebilen havnet delvis inne i butikkfasaden til Åhlens, og ifølge enkelte meldinger brant den.

Flere bevæpnede politifolk ble sett løpende nær butikken og det hersket kaos de første minuttene etter hendelsen, fortalte øyenvitner på stedet.

Store politistyrker kom raskt til stedet og begynte evakueringen av området. Politifolkene er væpnet med automatvåpen og utstyrt med gassmasker.

Kaos

– Jeg gikk forbi og en lastebil kjørte inn i hjørnet på Åhlens City. Det ble kaos, politi kom direkte til stedet og folk ble evakuert, fortalte Aftonbladets reporter Robin Bonehav som var blant de første som rapporterte om dramaet.

Han fortalte også om et smell, og at det ble observert en person med en pistol, men kunne ikke si om dette var en politimann i sivil eller en eventuell gjerningsmann.

– Da lastebilen kjørte inn i Åhlens City begynte folk å løpe, meldte han.

Lastebilen var kapret

Lastebilen som ble benyttet, tilhører bryggeriet Spendrups og ble stjålet mens sjåføren leverte varer på en restaurant rett før dramaet i Drottninggatan.

– Det er en av våre distribusjonsbiler. I forbindelse med en leveranse på restauranten Caliente var det noen som hoppet inn i førersetet og kjørte av gårde, forteller bryggeriets kommunikasjonsdirektør Mårten Lyth til nyhetsbyrået TT.

Ifølge et øyenvitne var gjerningsmannen alene og iført finlandshette, noe som også bekreftes av politifolk på stedet.

Så veggen bli knust

Christoffer Ung var og handlet på Åhléns city da lastebilen rammet bygningen.

– Jeg var på vei mot utgangen og så bare veggen komme mot oss. Folk snudde seg i panikk og sprang mot utgangene. Så var det bare å ta seg fra stedet så fort som mulig. Min første tanke var at det var en bombe som eksploderte, sier Ung.

– Da jeg kom ut av bygningen, så jeg flammer komme ut av bygningen, sier han.

- Skremmende

NRK-journalist Pål Plassen var på Åhlens i Stockholm bare minutter før angrepet skjedde.

– Det er både skremmende og merkelig å få terroren så tett på, sier Plassen til NTB.

Journalisten fra Norgesglasset hadde akkurat forlatt butikken Åhlens i Drottninggatan i den svenske hovedstaden da en lastebil kjørte rett inn i forretningen like før klokka 15 fredag. Minst tre mennesker er så langt bekreftet drept.

– Politiet sperrer nå av et stort område rundt butikken og har bedt folk i kontorbyggene rundt komme seg ut. Folk står og gråter, og det er mange redde ansikter, forteller en skjelven Plassen på telefon til NTB.

All kollektivtransport er stanset, opplyser han.

Svensk politi mistenker terror

Svensk politi mistenker terrorisme etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Stockholm.

Lastebilen skal ha kjørt inn i butikken Åhlens i Drottninggatan i nærheten av Klarabergsgatan i den svenske hovedstaden rett før klokka 15 fredag.

Politiet i Stockholm sier til SVT at de mistenker at det dreier seg om en terrorhandling. De har også oppfordret butikkansatte i området å holde seg inne i butikkene.

Området er sperret av og bevæpnet politi har samlet seg innenfor sperringene.

Löfven: Alt tyder på terrorhandling i Stockholm

En mistenkt gjerningsmann er pågrepet, opplyser Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Löfven sier at Sverige er blitt angrepet og at hendelsen i Stockholm etter alt å dømme er en terrorhandling.

Tre er drept og åtte såret, bekrefter politiet overfor TT.

Löfven har vært i Skene for å minnes ofrene etter bussulykken i Härjedalen, og var på vei til Göteborg.

– Jeg kommer nå til å dra tilbake til Stockholm, opplyser han på en pressekonferanse.

Löfven sier at regjeringen holdes løpende oppdatert om hendelsen i Stockholm sentrum. Han oppfordrer alle til å følge politiets oppfordring om å holde seg innendørs og ikke oppsøke Stockholm sentrum.

– Jeg tenker på ofrene, deres familier og de sårede, sier den svenske statsministeren.

Politiet ber alle om å forlate Stockholm sentrum

Politiet ber folk forlate Stockholm sentrum. Tog- og T-banetrafikk er stanset, og sentralstasjonen evakueres.

– Skrekkslagne og gråtende mennesker fra perrongen har nå gått om bord på toget mot Göteborg som nå er låst. Ingen kommer seg inn eller ut. Toget får ikke forlate perrongen, melder nyhetsbyrået TT.

Politiet ber folk forlate Stockholm sentrum og holde seg hjemme. Tog- og T-banetrafikken er stanset etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde. Det er også meldt om skyting.

– Politiet oppfordrer mennesker til å bli hjemme og unngå sentrum. Spre dette til de dere kjenner, tvitrer Stockholms-politiet fredag ettermiddag.

Hele byens T-banenett er stengt.

På politiets oppfordring er dessuten all togtrafikk forbi Stockholms sentralstasjon stanset, opplyser Trafikverket i en pressemelding.

Politiet har beordret at sentralstasjonen skal tømmes for folk.

Vitne: Fullt av blod på gaten

Et vitne forteller at det var masse blod på gaten etter det antatte terrorangrepet der en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Stockholm.

Vitnet kom ut fra Centralbadet på Drottninggatan like etter at lastebilen hadde kjørt forbi.

– Det er fryktelig. Masse blod på gaten og folk som lå overalt. Det ble gjort hjerte-lunge-redning på to personer akkurat der jeg kom, men én av dem var nok allerede død, forteller vitnet.

Flere personer lå i gaten.

– Det var fullt av ambulanser, politi- og brannbiler, og alle som var ute, ble ført bort av politi, som sperret av et større og større område, sier vitnet.

– Ved T-baneoppgangen ved Sveavägen sto politi med pistoler dratt, de så ut til å jakte på noen.

Christoffer Ung var og handlet på Åhléns city da lastebilen rammet bygningen.

– Jeg var på vei mot utgangen og så bare veggen komme mot oss. Folk snudde seg i panikk og sprang mot utgangene. Så var det bare å ta seg fra stedet så fort som mulig. Min første tanke var at det var en bombe som eksploderte, sier Ung.

– Da jeg kom ut av bygningen, så jeg flammer komme ut av bygningen, sier han.

PST vurderer trusselbildet i Norge etter hendelsen i Stockholm

Politiets sikkerhetstjeneste, PST, følger situasjonen i Stockholm og gjør fortløpende vurderinger av om hendelsen påvirker trusselbildet i Norge.

Det opplyser PST på Twitter klokka 16 fredag ettermiddag.

Sverige høyner ikke beredskapen

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo høyner ikke beredskapen etter lastebilangrepet i Stockholm sentrum fredag etter middag.

– Nivået ligger på tre, slik det har vært siden 2010, sier Karl Melin i Säpos kommunikasjonsavdeling, ifølge TT.

Trusselnivå tre innebærer en "økt risiko" for terrorhandlinger.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har sagt at hendelsen, der en lastebil kjørte inn i varemagasinet Åhlens, etter alt å dømme er et terrorangrep

UD undersøker om nordmenn er berørt

Utenriksdepartementet har ikke fått melding om at nordmenn er direkte berørt av den angivelige terrorhandlingen i Stockholm.

– Via den norske ambassaden og svenske myndigheter undersøker vi om nordmenn er berørt, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NTB.

Politiet i Norge bevæpner seg etter angrepet i Stockholm

Politiet i de største byene i Norge og på Oslo lufthavn har besluttet midlertidig bevæpning inntil videre etter angrepet i Stockholm.

Det er også iverksatt større tilstedeværelse i de største byene, opplyser Politidirektoratet.

Politiet vil fortløpende vurdere om det er behov for ytterlige tiltak her hjemme.

PST har dessuten opplyst at de fortløpende vurderer om hendelsen i Stockholm påvirker trusselbildet i Norge.

Ekspert: Viktig å beholde roen

Terrorekspert Hans Brun sier det viktigste akkurat nå er å få klarhet i nøyaktig hva som har skjedd i Stockholm.

– Det viktigste akkurat nå er å bevare roen og avvente til det fins verifisert informasjon fra myndighetene og ikke spre rykter unødvendig, sier Brun til nyhetsbyrået TT.

Kong Carl Gustaf er forferdet over hendelsen i Stockholm

Kong Carl Gustaf uttaler at hele den svenske kongefamilien er forferdet over informasjonen om ettermiddagens hendelser i Stockholm.

– Bakgrunnen og omfanget av det inntrufne er ennå ikke kjent. Vi følger utviklingen, men allerede nå går våre tanker til de rammede og deres familier, uttaler svenskekongen på kongehusets nettsider.

En lastebil har kjørt inn i en folkemengde sentralt i Stockholm, og det er dessuten meldt om skyting. Statsminister Stefan Löfven sier Sverige har blitt angrepet.

Riksdagen avstengt etter angivelig terrorangrep

Alle statsråder er ført i sikkerhet, og hele den svenske Riksdagen er avstengt etter det angivelige terrorangrepet i Stockholm.

Ifølge omni.se er hele Regjeringskanselliet, regjeringskontorene og den svenske Riksdagen stengt av og ingen slipper ut eller inn, sier en regjeringskilde.

Politiet har omringet hele Rosenbad (den svenske regjeringsbygningen) og også slottet.

Alle sykehus i den svenske hovedstaden er satt i katastrofeberedskap, ifølge Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven er på vei hjem til Stockholm.

Politiet evakuerer kjøpesenter i Solna

Kjøpesenteret Mall of Scandinavia i Solna utenfor Stockholm evakueres etter ordre fra politiet.

Kjøpesenteret, som er et av Nordens største, opplyser til nyhetsbyrået TT at senteret evakueres etter ordre fra politiet.

Dette gjelder også parkeringsplassene, opplyser kjøpesenteret.

Også Åhlens-kjeden, som ble utsatt for det angivelige terrorangrepet, opplyser at deres øvrige varehus i sentrumsnære områder i Stockholm nå blir evakuert og stengt ned i tillegg til Åhlens City som ble rammet av lastebilen.

Stoltenberg: -Fryktelige nyheter

Vi står sammen i sorgen, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg etter terrorangrepet i Stockholm.

"Fryktelige nyheter fra Stockholm. Mine tanker går til dem som er rammet, deres pårørende og det svenske folk. Vi står sammen i sorgen", skriver Stoltenberg på Facebook.

Merkel: Vi står sammen

Tyskland står med Sverige mot terror, sier statsminister Angela Merkels pressetalsmann.

"Våre tanker går til innbyggerne i Stockholm, til de sårede og deres slektninger, til redningsmannskapene og politiet. Vi står sammen mot terroren", skriver talsmannen på Twitter.

Tysklands opposisjonsleder Martin Schulz uttaler at han er sjokkert over angrepet.

"Mine tanker går til ofrene og deres familier. Terrorismen vil aldri vinne", skriver han.

Jagland: - Jeg er sjokkert

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland sier han er sjokkert over hendelsene i Stockholm.

– Jeg er sjokkert over den triste nyheten fra Stockholm. Dette ser ut som ytterligere et angrep mot våre felles verdier og friheter, ytterligere et angrep på en vibrerende europeisk by. Mine tanker går til Stockholm og det svenske folket, heter det i en uttalelse fra Jagland.

Putin: Russland sørger med Sverige

Russlands president Vladimir Putin sender sine kondolanser til det svenske kongeparet etter det angivelige terrorangrepet i Stockholm.

– Deres majesteter, vær vennlige å ta imot våre dypeste kondolanser for de tragiske konsekvensene av terrorangrepet i Stockholm, heter det i et telegram fra Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Folket i vårt land kjenner av egen erfaring til den internasjonale terrorismens grusomheter. I denne vanskelige timen lider russerne sammen med det svenske folket, heter det videre.

Samtidig kommer Konstantin Kosatjov, leder for den russiske utenrikskomiteen, med en temmelig syrlig kommentar.

– Vi sørger sammen med Sverige. Vi er rede til å samarbeide. Men Sverige er ikke det. Det ligger på samvittigheten til alle riksdagslederne og partiene, ettersom de konsekvent har avvist alle forslag om kontakt, sier Kosatjov til Interfax.

FN fordømmer Stockholm-angrepet

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer på det sterkeste det antatte terrorangrepet i Stockholm og håper at de ansvarlige raskt blir pågrepet.

Via sin pressesekretær Stéphane Dujarric sier Guterres at FN fordømmer det voldelige angrepet i Stockholm fredag.

– Vår sympati og medfølelse går til familiene til ofrene og alle dem som er berørte av angrepet. Vi håper at de skadde raskt kommer seg og at de ansvarlige for angrepet blir pågrepet og får sin straff, heter det i uttalelsen.

Guterres sier at FN stiller seg solidarisk bak det svenske folk og det svenske regjeringen.

Brende: - Vi står sammen med dere

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er dypt sjokkert over angrepet i Stockholm.

"Min dypeste medfølelse går til hele Sverige i dag. Vi står sammen med dere i sorgen, skriver utenriksminister Børge Brende på Twitter fredag kveld.

Han sier han er "dypt sjokkert over angrepet i Stockholm".