James Heappey, som er minister for Storbritannias væpnede styrker, sier de har veldig troverdige etterretning om en overhengende fare for et alvorlig IS-terrorangrep mot Den internasjonale flyplassen i Kabul i løpet av morgentimene.

Det opplyser han i et radiointervju tidlig torsdag, etter at britiske og amerikanske borgere ble bedt om å holde seg unna flyplassen grunnet risiko for terror.

- I løpet av uken har etterretningen vi har mottatt om forestående nærhet og troverdigheten av et terrorangrep utført av Den islamske stat (IS), vokst betydelig til det punktet at vi ikke lenger med god samvittighet kunne gjøre annet enn å endre reiserådene - og derfor advare folk mot å bevege seg i retning av Kabul flyplass. Og hvis de er ved flyplassen, må de komme seg i trygghet, sier Heappey til radiokanalen Leading Britain's Conversation (LBC).

- Det er nært forestående og troverdig etterretning, sier Heappey i intervjuet.

- Nært forestående som i dager? spør programlederen.

- Timer. Derfor hastet det med å endre reiserådene i går kveld, sier han.

- Vi er kjent med virkelige dødelige planer. Jeg ble gitt replikker for hva som eventuelt vil skje om det skjedde et terrorangrep i løpet av dette intervjuet, sier Heappey.

UD advarer norske borgere

Torsdag bekrefter også Utenriksdepartementet i en pressemelding at de har mottatt troverdig informasjon om økt fare for terrorangrep mot flyplassen i Kabul.

- Vi oppfordrer mottakere av denne meldingen til å bevege seg bort fra flyplassen og til et tryggere sted, med mindre du får annen beskjed i direkte kontakt med norske myndigheter, skriver de og fortsetter:

- Dersom du befinner deg et annet sted enn på flyplassen bes du om ikke å bevege deg mot flyplassen og avvente ny beskjed.

Meldingen har gått ut til nordmenn som er registrert i Reiseregistrering.no.

- Avslutter ikke evakueringen

UD bekrefter overfor Nettavisen at dette ikke innebærer at Norge har avsluttet evakueringen fra Kabul. Flere europeiske land har allerede besluttet å avslutte evakueringen.

Den danske forsvarsministeren Trine Bramsen sier til dansk TV 2 at det «ikke lenger er trygt å fly inn eller ut av Kabul», skriver The Guardian.

Den franske statsministeren Jean Castex sier at Frankrike avslutter sin evakuering fra Kabul fredag kveld, skriver samme avis.

- Fra og med i morgen kveld er vi ikke lenger i stand til å evakuere folk fra Kabul flyplass, sier han.

Samtidig har Nederland besluttet å stanse evakueringen umiddelbart, og trekker sine soldater og diplomater ut av flyplassen. Belgia og Polen stanser også evakueringen.

Les mer: Advarsler om nær forestående terrorangrep ved flyplassen i Kabul

- Et sammensatt trusselbilde

Talsperson ved Forsvarets Operative Hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen, sier de norske styrkene er godt forberedt på et eventuelt anslag fra IS.

- Vi opererer ikke alene der nede. Vi er en del av en koalisjon, og vi har en god informasjonsutvikling innad i koalisjonen. Vi bygger trusselbilde sammen og iverksetter tiltak sammen. Det er helt naturlig for en militær avdeling å tilpasse seg det trusselbildet som til enhver tid er gjeldende, sier Moen til Nettavisen torsdag formiddag.

- Nå har det vært en konkret trussel det siste halve døgnet. Det jobbes med å kartlegge og demme opp om den trusselen. Det er et sammensatt trusselbilde. Jeg ønsker ikke å gå spesifikt inn på det. De norske styrkene samarbeider godt med de allierte i området og tilpasser seg, sier han.

- Tidsvinduet kan være svært kort

Utenriksdepartementet opplyser at Norge har nå totalt evakuert 970 personer fordelt på 12 flyvninger til Oslo.

- Vi vet ikke hvor lenge utreise vil være mulig, men tidsvinduet kan være svært kort. Vi kan derfor ikke gi noen garanti for at vi vil greie å hjelpe alle norske borgere som ønsker å reise hjem i denne omgang, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en e-post til Nettavisen.

Les også: - Kvinner bør bli hjemme, fordi krigerne har ikke blitt trent til å ikke skade dem

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace uttalte tidligere denne uken at sikkerhetssituasjonen på flyplassen forverres for hver dag som går.

- Ettersom vi nærmer oss tidsfristen er det korrekt å si at sikkerhetsrisikoen øker og at det blir farligere og farligere, sier han i et intervju med Sky News.

- Tilsluttede grupperinger og andre terrorgrupper som IS, skulle likt å ta æren for å jage Vesten ut av Afghanistan, sier Wallace.

Les også: Joe Biden stuper ned mot Trump-nivå: - Permanent skadet

- IS og Taliban er ikke venner

Afghanistan-ekspert og seniorforsker ved PRIO, Kristian Berg Harpviken, uttalte til Nettavisen tirsdag at det er forståelig at koalisjonsstyrkene frykter anslag mot flyplassne.

- Det er klart at Taliban, USA og andre land har vært veldig bekymret for risikoen for IS-angrep. Og det er godt forståelig. IS og Taliban er ikke venner, som vi vet. Det vil være attraktivt for IS å vise Talibans svakhet ved et angrep på flyplassen, sa Harpviken til Nettavisen.

- Jeg skjønner absolutt den bekymringen og at de tar forbehold, sa Harpviken.

Tidligere denne uken hadde det norske forsvaret utstasjonert i underkant av 30 personer ved Kabul flyplass som er tilknyttet driften av feltsykehuset. I tillegg er det cirka 20 personer fra Forsvaret som bistår Utenriksdepartementets oppdrag med å få evakuert nordmenn fra Kabul og inn til flyplassen, opplyse FOH til Nettavisen tirsdag.

31. august er siste frist

USA, NATO og Taliban har blitt enige om at samtlige internasjonale styrker skal være ute av Afghanistan innen tirsdag 31. august. Det innebærer at evakueringen fra flyplassen i Kabul også må være ferdig innen tirsdag neste uke.

Taliban advarer mot en overtredelse av tidsfristen, og sier det vil bli konsekvenser om «okkupasjonsmaktene» overskrider «den røde linjen», ifølge et Sky News-intervju.