OSLO/NEW YORK (Nettavisen): En afghansk helsekilde opplyser at minst 60 afghanere ble drept i angrepet i Kabul, skriver Wall Street Journal. I tillegg opplyser amerikanske myndigheter om at 13 amerikanske marinesoldater skal være drept, ifølge Fox News.

Dermed har minst 73 mennesker mistet livet i det som skal ha vært selvmordsangrep.

Siste fredag morgen: Minst 72 afghanere og 13 amerikanske soldater ble drept da to selvmordsbombere og en væpnet mann torsdag angrep en av hovedinngangene til den internasjonale flyplassen i Kabul og et hotell like ved. Barn var blant de drepte, melder NTB.

Minst 90 drept, ifølge afghansk tjenestemann
Selvmordsangrepet ved flyplassen i Kabul torsdag kostet minst 90 mennesker livet, sier en afghansk tjenestemann ifølge CBS News. Tallet er ikke bekreftet på annet hold, og det er ikke klart om det inkluderer de 13 amerikanske soldatene som er bekreftet døde.

Ifølge Wall Street Journal har tallet på døde passert 100 - 90 afghanere og 13 amerikanere.

Flere Taliban-vakter skal være blant de sårede etter angrepet. Pentagon bekrefter at det var to eksplosjoner og skyting i forbindelse med angrepet.

Det skal ha vært to eksplosjoner nær flyplassen, den ene nær inngangsporten Abbey der flere tusen har samlet seg den siste tiden i håp om å komme ut.

Det var en eksplosjon på Hamid Karzai internasjonale flyplass, ifølge to amerikanske tjenestemenn, skriver CNN-journalist Kylie Atwood på Twitter.

Det er meldt om skadde afghanere, ifølge journalisten.

Les også: Fillerister president Joe Biden: - Du har blod på hendene

IS påtar seg skylden

Den ytterliggående islamistgruppen Den islamske stat (IS) har påtatt seg skylden for angrepet ved flyplassen i Kabul i Afghanistan torsdag, ifølge Reuters.

IS påtar seg skylden via meldingstjenesten Telegram.

Pentagon-talsmann John Kirby bekrefter i en Twitter-melding at det er sårede eller drepte etter eksplosjonen, men går ikke i nærmere detalj.

Torsdag kveld norsk tid bekrefter Pentagon at 12 amerikanske soldater har blitt drept i angrepet.

Det opplyste generalen Kenneth F. McKenzie på en pressekonferanse.

Generalen, som er kommandør ved USAs sentralkommando, rettet pekefingeren mot terrorgruppen IS.

– To selvmordsbombere som vi antar var fra IS, detonerte to bomber. De ble etterfulgt av IS-krigere som åpnet ild, uttalte McKenzie.

Ifølge Pentagon er 15 amerikanere skadet etter bombeangrepet. Eksplosjonene skjedde rett utenfor Kabuls flyplass og på et hotell like ved. Generalen beskriver situasjonen som «ekstrem» og sier de forventer flere angrep fra IS.

Kilder fra det britiske forsvarsdepartementet opplyser at det ikke skal være noen dødsfall blant deres militære styrker på flyplassen, som skal ha skjedd i nærheten av Baron Hotel, skriver The Guardian.

Les også: Flere personer drept i Kabul-eksplosjonene - Biden og Johnson holder krisemøter

Ingen nordmenn rammet

Forsvaret opplyser at alle norske som er stasjonert på flyplassen er gjort rede for.

– Alle nordmenn er gjort rede for, og ingen er fysisk skadd. Utover det har jeg ingen kommentar, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

Den norske utenriksdepartementet (UD) bekrefter at de har fått melding om at en bombe har gått av utenfor Kabuls flyplass.

– Vi har mottatt melding om at det skal ha gått av en bombe utenfor flyplassen i Kabul. Vi jobber med å skaffe oss pålitelig informasjon om omfanget, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i UD til NTB.

Det norske feltsykehuset og alt tilgjengelig sanitetspersonell er mobilisert for å ta imot skadde, opplyser Måseide.

Regjeringen hasteinnkalte til pressekonferanse om situasjonen i Afghanistan torsdag kveld. Der orienterte statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om situasjonen i Kabul.

- Terrorangrepet bekrefter at situasjonen i Afghanistan er svært dramatisk og farlig. Vi fordømmer angrepet, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

Fordømmer angrepet

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer terrorangrepet i Kabul.

- Jeg fordømmer det forferdelige terrorangrepet utenfor Kabul flyplass på det sterkeste. Mine tanker er med alle rammede og deres pårørende, skriver Stoltenberg på Twitter.

Generalsekretæren opplyser at NATOs prioritet fortsatt er å evakuere så mange mennesker som mulig, raskest mulig.

Advarsler

I forkant av hendelsen kom det advarsler om at flyplassen kunne være mål for et angrep.

Tidligere torsdag ba Utenriksdepartementet alle norske borgere i Afghanistan om å holde seg unna.

– UD har mottatt troverdig informasjon om økt fare for terrorangrep mot flyplassen i Kabul. Vi oppfordrer mottakere av denne meldingen til å bevege seg bort fra flyplassen og til et tryggere sted, med mindre du får annen beskjed i direkte kontakt med norske myndigheter, skrev UD.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid gikk tidligere torsdag ut og avviste at det var fare for et angrep på flyplassen.

Til tross for advarslene var det likevel mange som hadde samlet seg utenfor også torsdag.

Tidligere på dagen sprayet Taliban med vannkanoner for å oppløse folkemengden, og det ble også brukt tåregass, skriver AP.

Nadia Saadat, en afghaner på 27 år, var sammen med sin to år gamle datter en av dem som hadde samlet seg utenfor porten. Hun sier de ikke har noe annet valg enn å prøve å flykte.

Det ble hørt skudd i nærheten da AP snakket med henne.

– Det er anarki her på grunn av den enorme folkemengden, sa Sadat.

Les også: - Kvinner bør bli hjemme, fordi krigerne har ikke blitt trent til å ikke skade dem