*Nettavisen* Nyheter.

Terroranklaget løslatt i Sverige

LØSLATT: Svenske medier tegnet et bilde av Mutar Muthanna Majid som en farlig terrorist, men søndag ble han løslatt og er ifølge påtalemyndigheten utenfor mistanke. Foto: TT / NTB scanpix

Mutar Muthanna Majid, som ble pågrepet i Sverige, mistenkt for terrorplanlegging, er løslatt og renvasket for anklagene.

22.11.15 11:42

– Han er ikke lenger mistenkt, sier sjefanklager Hans Ihrman.

Den 22 år gamle irakeren ble pågrepet i Boliden i Västerbotten torsdag, etter at det var slått full terroralarm.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mistenkte ham for å ha vært i Syria og kriget for den militante islamistgruppen IS, og for å planlegge terroraksjoner i Europa.

På bakgrunn av dette ble trusselnivået i Sverige hevet til det nest høyeste, noe som tilsier at det er «høy risiko» for at «personer har intensjoner og evne til å utføre angrep».

Uforstående

Mutar Muthanna Majid stilte seg helt uforstående til anklagene om at han skulle være en IS-kriger med terrorplaner.

Majid kom til Sverige i september, etter å ha flyktet fra det IS-kontrollerte Mosul. Han bodde i en flyktningbolig med navnelapp på døra og fortalte selv om flukten fra Irak på Facebook.

På den samme Facebook-siden ga han også uttrykk for at han likte USAs president Barack Obama og amerikanske soldater, noe som neppe er karakteristisk for IS-krigere.

Han la også ut bilder av seg selv sammen med venner og framsto som en normal ung mann med alt annet enn ekstreme holdninger.

Säpo avviser kritikk

Säpo vil likevel ikke være med på at det var galt å etterlyse og pågripe 22-åringen.

– Vi handlet på bakgrunn av den informasjon som forelå, heter det i en pressemelding fra det svenske sikkerhetspolitiet.

– Det var viktig å reagere raskt, heter det videre.

– Dette viser med tydelighet hvilket dilemma alle sikkerhetstjenester har, når man tvinges til å handle ut fra et ufullstendig bilde. Med tanke på den usikkerhet som nå råder, må trolig Europa venne seg til slike hendelser, heter det i pressemeldingen, der Säpo opplyser at trusselnivået i Sverige inntil videre vil bli holdt uendret. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.