RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Mediehuset Nettavisen)

Terrorberedskap i alle militærleirer

Sist oppdatert:
Samme beredskapsnivå som 22. juli 2011.

Terrorberedskapen i alle norske militærleirer ble torsdag kveld satt til nivå Alfa.

Regjeringens sikkerhetsutvalg er orientert om den mulige trusselsituasjonen og håndteringen av den, opplyser Statsministerens kontor til NTB.

I utvalget har Stoltenberg med seg utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Dette beredskapstrinnet iverksettes som et generelt varsel om mulig terroraktivitet av uforutsigbar type og omfang, skriver avisen.

Den økte beredskapen innebærer økt årvåkenhet, inkludert gjennomgang av relevante handlingsplaner, samt å innføre skjerpet adgangskontroll.

Samme beredskap som 22. juli
Det er ikke vanlig at Forsvaret øker beredskapen på denne måten.

Alfa er samme beredskapsnivå som ble innført like før klokken 18 på kvelden 22. juli 2011.

Senere på kvelden ble nivået hevet til Bravo, men denne avgjørelsen ble omgjort etter få minutter. Beredskapsnivå Alfa ble opprettholdt fram til ettermiddagen 24. juli.

Sjelden
- Terrorberedsskap Alfa betyr at det har vært en trussel et eller annet sted, som gjør at millitæret vil beskytte sine innstallasjoner, sier Kommunikasjonssjef i Heimevernet, oberstløytnant Nils Arne Skaret til Nettavisen.

Hvor sjelden er en slik beredskapsøkning?

- I løpet av den tiden hvor jeg jobbet i HV05, så skrudde vi beredskapen opp én gang, så det er en ganske sjelden beredskapsøkning, sier han, som forteller at den nåværende beredskapen kommer til å vedvare helt til man er sikre på at trusselbildet ikke lenger er aktuelt.

Ifølge Aftenbladet er det vakthavende ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø som bekrefter at terrorberedskap Alfa er innført ved alle leirer i Norge.

Oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø henviser NTB til Forsvarets pressevakt. Forsvarssjefens pressevakt Vegard Finberg sier til NTB at han ikke har kjennskap til at alle militærleirer er satt i terrorberedskap nivå Alfa.

- Ingen dramatikk
- Forsvaret har innført terrorberedskap på laveste nivå i sine militærleire for å skjerpe overvåkenhet. Ingen dramatikk i dette, lød Twitter-meldingen fra forsvarssjef Harald Sundes pressetalsmann ved 19.15-tiden torsdag kveld.

Kort tid senere og etter mange spørsmål om bakgrunnen, ble meldingen oppdatert med en uttalelse:

- Det er den generelle trusselvurderingen som ligger til grunn for økt årvåkenhet. Kan dessverre ikke gå inn på vurderingen, skriver oberstløytnanten på Twitter.

Politiet: - Iverksetter ikke tiltak
Politiet har ikke funnet grunnlag for å heve trusselnivået eller iverksette noen spesielle tiltak, slik Forsvaret har gjort for sine installasjoner.

Mens det torsdag ble kjent at Forsvaret har hevet terrorberedskapen, melder politiet at det ikke er funnet grunnlag for å gjøre det samme ellers i samfunnet.

– Politidirektoratet er kjent med at Forsvaret har iverksatt beredskapstrinn Alfa. Politidirektoratet vil presisere at dette er et tiltak som kun omfatter Forsvarets egne installasjoner. PST vurderer det aktuelle trusselbildet slik at det ikke er grunnlag for å iverksette tiltak på sivil side, skriver Politidirektoratet i en pressemelding klokken 20 torsdag kveld.

– På dette grunnlag vil Politidirektoratet ikke iverksette noen politioperative tiltak, står det videre i meldingen.I november i fjor ble det slått full alarm på norske flyplasser da det kom en trussel om et mulig forestående angrep. Informasjonen antydet at Al Qaida stod bak og at aksjonen skulle finne sted lørdag 17. november.

Saken oppdateres

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere