RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Terrorekspert slår alarm om ressursmangel i PST

Kjetil Stormark har skrevet bok om "Da terroren rammet Norge" er blant 22.
Kjetil Stormark har skrevet bok om "Da terroren rammet Norge" er blant 22. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Terroreksperter mener PST mangler ressurser til å overvåke potensielt farlige individer i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) legger fram sin trusselvurdering for 2015 i dag klokken 13.00.

En av de største bekymringene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), vil trolig være den potensielle trusselen hos norske fremmedkrigere som vender tilbake til Norge fra Syria og Irak.

Terrorekspert og forfatter Kjetil Stormark sier PST har altfor få ressurser til å overvåke alle fremmedkrigerne som potensielt utgjør en trussel når de vender tilbake til Norge etter å ha deltatt i voldelig kamper i Syria. Han sier det er en sterk bekymring over manglende ressurser innad i sikkerhetstjenesten.

- Umulige valg
- Hver eneste dag må PST foreta nesten helt umulige prioriteringsvalg av hvilke personer man skal følge med på og hvem man ikke skal følge med på. Ressurssituasjonen er så prekær at hvis ikke justisministeren tar umiddelbart grep for å styrke ressursene, risikerer vi at Norge nok en gang kan mislykkes i å avverge en terroraksjon, sier Stormark til Nettavisen.

- Det er problematisk at PST-ledelsen ikke er tydeligere på dette i offentligheten. Slik systemet er i dag, vil det bli oppfattet som illojalt å si slike ting høyt fra PSTs side. I forvaltningsmessig og politisk sammenheng, ville noe slikt oppleves som et angrep på egen politisk ledelse i Justisdepartementet, siden den samme ledelsen ikke har tatt skritt for å gjøre noe med situasjonen, sier han.

Slår alarm
- Men det er grunnlag for å slå alarm om ressurssituasjonen. Når denne er prekær allerede før hovedbølgen av Syria-krigere eventuelt kommer hjem, er det på tide å ta grep. Noe annet er uansvarlig. Og her er det justisministeren og regjeringen som sitter med ansvaret, sier Stormark.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp, som følger nøye med på den nordiske trusselsituasjonen, er langt på vei enig i at PST mangler ressurser til å gjøre jobben sin.

- Dette er et intensivt arbeid som krever intensive ressurser om man skal overvåke spesifikke individer. Mye av ressursene i PST går til livvakter. De trenger mer ressurser, sier Ranstorp, som er terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, til Nettavisen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere