*Nettavisen* Nyheter.

Terrorforsker: - Breivik har ikke forstått terroristens dilemma

Oslo (NTB): Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener Breiviks aksjoner inneholdt for omfattende voldsbruk til å bidra til rekruttering til hans sak.

Lias hovedkonklusjoner var at det meste ved Anders Behring Breiviks ideologi, handlinger og forberedelser har paralleller til tidligere terrorister. Men han mener voldsbruken var overdimensjonert.

- Det er her han klarest skiller seg ut. Han har ikke forstått dilemmaet alle andre terrorister overveier: «Hvordan skal vi klare å rekruttere ved bruk av vold?» sa Lia i retten fredag.

Han sier Breiviks massedrap var en dårlig strategi for lansering av kompendiet. Han mener kampsaken og budskapet til Breivik overskygges av den uforståelige volden.

- Volden må være en del av et teater. Men hvis alle tilskuerne går, er det et mislykket teater, påpekte Lia.

Han viste til at terrorister som oftest blir sosialisert inn i radikale tanker om voldelige aksjoner. Og for dem som opererer alene, er forklaringen som oftest dramatiske personlige erfaringer i nær tid opptil aksjonene. Her trakk han fram Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh og UNA-bomberen Ted Kaczynski som eksempler. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.