*Nettavisen* Nyheter.

Terrorforsker: - Personvernhensyn har forhindret oss i å forstå hvorfor norske ungdommer blir IS-krigere

Illustrasjonsfoto: Innbyggere flykter etter et luftangrep mot bydelen Ghouta i Damaskus i Syria 20.08.16. Foto: Bassam Khabieh (REUTERS/NTB scanpix)

- Ingen står plutselig opp en morgen og bestemmer seg for å bli terrorist, sier terrorforsker Thomas Hegghammer.

Torsdag lanseres boken «Fremmedkrigerne», skrevet av VG-journalist Erlend Ofte Arntsen. Boken handler om en kompisgjeng på totalt 11 gutter fra Fredrikstad, som endte opp som IS-krigere i Syria.

- Personvernhensyn har forhindret forskningen

Thomas Hegghammer, som forsker på militant islamisme ved Forsvarets forskningsinstitutt, roser boken i en artikkel i Vårt Land.

Klikk på bildet for å forstørre.

ROSER BOKEN: Terrorforsker Thomas Hegghammer mener «Fremmedkrigerne» bidrar med viktig informasjon til hvorfor helt vanlige ungdommer blir IS-krigere. Foto: NTB Scanpix

Hegghammer mener boken gir en helt ny innsikt i årsakene til at ungdom blir radikaliserte, og sier at norsk personvernhensyn har tidligere forhindret forskere i å forstå hvorfor helt vanlig ungdom ender opp som IS-krigere.

- Ofte Arntsens bok er det første ordentlige innblikket i denne virkeligheten. Gjennom en grundig oppvekstskildring viser forfatteren deres vei til IS-fronten - ingen står plutselig opp en morgen og bestemmer seg for å bli terrorist. Menneskeliggjøringen er viktig, sier Hegghammer til Vårt Land.

- Styrt av tilfeldigheter

Hegghammer tror neppe ungdom i risikosonen for radikalisering vil lese «Fremmedkrigerne», men synes boken bidrar med nyttig informasjon for ham som forsker.

Boken kan også bidra til å avmystifisere, mener terrorforskeren.

- Historiene deres er forskjellige, og styrt av tilfeldigheter. Men det handler om rotløshet og søken etter identitet, sier Hegghammer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag