*Nettavisen* Nyheter.

Terrorforsker: – Ser ikke noe sikkerhetsproblem ved å ta tilbake barn med sine mødre

 

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Thomas Hegghammer. Foto: Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Det er ikke er stor sikkerhetsrisiko ved å hente hjem barn og kvinner fra Al-Hol-leiren i Syria, mener terrorforsker Thomas Hegghammer.

08.10.19 09:08

Det har den siste tiden vært en opphetet debatt om Norge bør hente hjem norske barn og kvinner i Al-Hol-leiren i Syria. Stortinget stemte forrige uke ned et forslag om å hente en syk norsk fireåring og moren hjem. Moren etterforskes av PST for deltakelse i terrororganisasjonen IS.

– Jeg ser ikke noe sikkerhetsproblem ved å ta tilbake barn med sine mødre, sier terrorforsker Thomas Hegghammer til NRK.

Hegghammer trekker fram at IS har normer som tilsier at kvinner ikke deltar i operasjoner. Han viser samtidig til at kvinnene som er aktuelle for retur, har forpliktelser til barna sine.

– De er da i en annen stilling enn en enslig person med lite å miste. I tillegg har Norge veldig gode ressurser. Vi er bedre rustet økonomisk til å håndtere returnerte personer enn mange andre land. Det er snakk om bare et veldig lite antall. Jeg tror systemet i Norge vil klare å håndtere det og redusere den eventuelle sikkerhetsutfordringen ganske kraftig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Bildet viser en mor og hennes barn som holdes i varetekt av syriske kurdere i en leir for personer som er tilsluttet Den islamske stat (IS) i nordlige Syria. Syriske kurdere holder hundrevis av angivelige fremmedkrigere og Syria-farere, og har oppfordret deres hjemland til å hente dem. Foto: Delil Souleiman (AFP)

Fireåringen har cystisk fibrose, som krever avansert behandling. Helsepersonell ved feltsykehuset i flyktningleiren har konkludert med at de ikke kan gi fireåringen behandlingen han trenger.

Tyrkias varslede invasjon av nordøstlige Syria har også de siste dagene blir brukt som et argument for å hente dem hjem.

Norge har tidligere hentet hjem fem foreldreløse barn fra Syria, og også Sverige har hentet hjem foreldreløse barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.